Інженери знову відвідають міст у Станиці Луганській 29 липня – Волкер

Фахівці знову приїдуть оглянути міст
Фото: EPA

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер зазначив, що інженери вже відвідували зруйнований міст у Станиці Луганській і спробують зробити це ще раз.

Фахівці відвідають міст у Станиці Луганській у понеділок, 29 липня. Про це на брифінгу в Києві 27 липня повідомив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Інженери-будівельники вже відвідували міст. Як я розумію, у понеділок буде ще один візит", – заявив він.

Автомобільний міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській підривали кілька разів, остаточно його зруйнували після зіткнення 19 березня 2015 року. На його місці спорудили тимчасовий міст.

Із 2016 року тривали переговори про розведення сил та озброєння в районі Станиці Луганської. Перший етап розведення відбувся 26 червня 2019 року. Командування ООС підкреслювало, що розведення не послаблює позицій українських військовослужбовців і не має створювати небезпеки для життя та здоров'я мирного населення з обох боків лінії розмежування. 27 червня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що підрозділи "ЛНР" було відведено вглиб не контрольованої українським урядом території. 30 червня в ОБСЄ заявили, що розведення сил і засобів у Станиці Луганській завершили.

4 липня СММ ОБСЄ заявила, що її спостерігачі не зафіксували озброєнь з обох боків лінії розмежування в районі Станиці Луганської.

8 липня президент України Володимир Зеленський дав бойовикам 10 днів на демонтаж бетонних конструкцій у Станиці Луганській, після чого буде розпочато будівництво мосту. Ватажок терористичної організації "ЛНР" Леонід Пасічник сказав, що будь-які односторонні дії України щодо відновлення мосту у Станиці Луганській бойовики сприймуть як акт агресії.

Контактна група 17 липня домовилася про демонтаж фортифікацій біля мосту у Станиці Луганській.

24 липня українська сторона центру з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК) заявила про готовність із цього дня почати демонтаж фортифікаційних споруд у Станиці Луганській.

24 липня бойовики не пустили українських фахівців оглядати міст, але вони змогли відвідати його 25 липня.