Клімкін: Те, що ми маємо зробити на майбутнє, – ні в якому разі не погоджуватися на путінські умови повернення Донбасу

Клімкін: Коли мені кажуть, що обмін утримуваними особами із РФ – це початок нормалізації, це у мене викликає криву посмішку
Фото: EPA

Якщо на Донбасі не буде справжніх виборів, Росія "поставить" там своїх людей, легітимізує та "почне роздовбувати з Донбасу" Україну, заявив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що Росія спробує використати "формулу Штайнмаєра", щоб залишити тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей під своїм контролем і надалі "нав'язати" особливий статус іншим регіонам України. Про це він сказав 13 вересня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна".

"Формула Штайнмаєра" сама по собі нічого не значить. Це така гайка. Щоб прийти до звільнення Донбасу, спочатку потрібна безпека", – сказав ексміністр.

Він заявив, що це стосується виведення військ, роззброєння, а також доступу до цих територій.

"Припустимо, таке щастя настало – безпекові умови виконані. Що далі? Потім мають бути вибори. Ніхто не сподівається, що це будуть класні вибори після всіх цих п'яти років. Але це мають бути саме вибори. Я колись казав [главі МЗС РФ Сергієві] Лаврову: якщо я захотів умовно стати мером Луганська або Донецька, от зможу я зараз вести кампанію? Чи буде там доступ українським ЗМІ, будуть там українські партії? А взагалі, усі, хто залишив Донбас, – вони якось проголосують? От Росія категорично проти всього того. Якщо виборів не буде, значить, Росія поставить там своїх людей, легітимізує і почне "роздовбувати [Україну] з Донбасу". Техніка абсолютно зрозуміла... Бачите, Росія наголошує тільки на "формулі Штайнмаєра". От що ще хоче Росія? Більше нічого, навіть перед самітом ["Нормандської четвірки"]", – сказав Клімкін.

На його думку, РФ хоче залишити Донбас під своїм контролем і розширювати цей контроль, а потім "починати цю модель, якийсь особливий статус проєктувати на південь, схід і робити свою модель федералізації".

"Тому, коли мені кажуть, що обмін [утримуваними особами із РФ] – це початок нормалізації, це у мене викликає криву посмішку... Що буде зараз робити [президент РФ Володимир] Путін? В оцій дуже позитивній і емоційній хвилі а ви ж теж сподіваєтеся на те, що стане краще, ми всі сподіваємося що він буде робити? Він буде казати: "Давайте продовжимо цей прогрес. От "формула Штайнмаєра", я її так бачу. Давайте почнемо. Забирайте цей Донбас, але він залишається під моїм контролем, звичайно, я про це нікому не кажу. І потім я буду розвалювати Україну". І в цьому вся логіка Путіна. Тому те, що ми маємо зробити на майбутнє, – ні в якому разі не погодитися на путінські умови повернення Донбасу", – сказав Клімкін.

На думку колишнього глави МЗС, війна завершиться після повернення Криму та Донбасу.

Формулу, названу ім'ям нинішнього президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, офіційно не було опублікованотому що її не затвердили країни – учасниці "Нормандської четвірки". Формула, пояснював у грудні 2016 року тодішній посол Німеччини в Україні Ернст Райхель, передбачає, що вибори на Донбасі можуть відбутися до повернення Києву контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону. Штайнмаєр, за його словами, пропонував, щоб Верховна Рада спочатку ухвалила закон про проведення виборів у окупованих районах Донецької та Луганської областей, а після проведення виборів ОБСЄ має зробити висновок, чи відповідало голосування європейським стандартам.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

26 серпня 2019 року стало відомо, що Франція та Німеччина на саміті G7 домовилися про організацію найближчим часом зустрічі в нормандському форматі. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель повідомила, що зустріч у нормандському форматі планують провести в Парижі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висунув умовами зустрічі "Нормандської четвірки" розведення сил і засобів у зоні конфлікту на Донбасі, а також необхідність зафіксувати на папері "формулу Штайнмаєра".

12 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що дату зустрічі лідерів країн нормандського формату поки не визначено. Глава держави підкреслив, що рішення щодо "формули Штайнмаєра" і щодо всіх пунктів Мінських угод ухвалюватимуть лідери чотирьох країн.

13 вересня помічник президента Росії Володимира Путіна Юрій Ушаков сказав, що Кремль хоче письмово зафіксувати "формулу Штайнмаєра" на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську перед проведенням саміту в нормандському форматі.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко 13 вересня заявив, що "формулу Штайнмаєра" у 2016 році погодив п'ятий президент України Петро Порошенко. Він також сказав, що влада України хотіла б провести місцеві вибори в усій країні, зокрема на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

"Ми погодилися на Мінські домовленості п'ять років тому, зокрема й на проведення виборів. На нашу думку, ідеально було б провести вибори, поки це неможливо, одночасно в усій нашій державі... Зараз ми пропонуємо провести одночасно вибори на всій території, зокрема на окупованій. Подивимося, чи спрацює це, за часом виключно", – підкреслив Пристайко.

Зеленський сказав, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відбудуться тільки після виведення окупаційних військ та згідно з українським законодавством.

Колишній заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв заявив, що Україна на переговорах щодо врегулювання ситуації на Донбасі не давала й не могла дати згоду на "формулу Штайнмаєра", оскільки це потребує згоди не тільки президента, а й парламенту.