Кучма: Росія використовує українських заручників як механізм впливу на Україну

Кучма: Через заручників РФ показує свою силу
Фото надане прес-службою Леоніда Кучми

Рівень відносин між Україною та РФ не дає підстав говорити про просування в питанні обміну заручниками, сказав представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма.

Другий президент України, представник країни у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма в інтерв'ю телеканалу "Прямий" заявив, що Росія використовує українських заручників як механізм впливу на Україну.

"Рівень стосунків між Україною і Росією не дає мені підстав казати, що якийсь рух буде вперед. Заручники, а особливо ті, які знаходяться на території РФ, на зразок Олега Сенцова, – це механізми впливу на Україну і не тільки. Через цих заручників РФ показує свою силу і своє ставлення до справ, і в тому числі до людського життя", – сказав він.

Кучма вважає, що "мирні ініціативи" можуть пролунати після виборів президента України, які мають відбутися в березні 2019 року.

У червні 2018 року голова Служби безпеки України Василь Грицак заявляв, що на Донбасі утримують 113 українських заручників. Останній великий обмін утримуваними особами відбувся наприкінці 2017 року.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією та проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року.

Із 29 серпня у зв'язку з початком навчального року на Донбасі розпочали нове перемир'я, але бойовики його не дотримуються. Попередні спроби налагодити режим припинення вогню також зазнавали невдач.