Протягом останніх трьох місяців моніторингова місія ООН зафіксувала 63 порушення прав людини на Донбасі

Фрейзер сказала, що бойовики не допускають представників ООН до українських заручників

Фото: uacrisis.org

На Донбасі було зафіксовано випадки тортур, жорстокого поводження і сексуального насильства, сказала голова моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

Із 16 травня до 15 серпня 2018 року на Донбасі зафіксовано 63 порушення прав людини. Про це 19 вересня повідомила голова моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіона Фрейзер під час брифінгу в Києві, передає кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Протягом звітного періоду [з 16 травня до 15 серпня 2018 року] моніторингова місія з прав людини зафіксувала 63 порушення прав людини. Це свавільне тримання під вартою, тримання під вартою без зв'язку із зовнішнім світом, катування, жорстоке поводження і сексуальне насильство, а також погрози щодо недоторканності, які було вчинено з обох боків лінії зіткнення", – заявила Фрейзер.

Вона зазначила, що представники ООН провели 64 конфіденційні інтерв'ю (із 56 чоловіками і вісьмома жінками) у семи СІЗО, підконтрольних українському уряду.

"Водночас на територіях, які контролюють бойовики, нам було відмовлено в конфіденційному доступі до затриманих. Ця відмова ще раз підтверджує наше занепокоєння щодо умов утримання людей", – додала Фрейзер.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року, після анексії Росією українського Криму. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

25 червня голова Служби безпеки України Василь Грицак заявляв, що на Донбасі утримують 113 українських заручників.