Тука: Детальніше вивчення даних опитування фонду "Демініціативи" та Центру Разумкова свідчить про дезорієнтацію нашого суспільства

Тука зазначив, що не треба занадто оптимістично ставитися до миротворчого способу врегулювання конфлікту
Фото: Луганська обласна державна адміністрація / Facebook

Урегулювати конфлікт на Донбасі миротворчим шляхом на сьогодні може тільки миротворча місія ООН, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

Результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова щодо окупованих територій Донбасу свідчать, що суспільство дезорієнтоване в питанні врегулювання конфлікту, сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука в ефірі телеканала "112 Україна".

"Більш детальне вивчення цих даних, із моєї точки зору, свідчить про певну дезорієнтацію суспільства. Дійсно, понад 70% громадян налаштовані на мирний спосіб вирішення питання. Разом з тим існують певні маркери, які означають, що таке компроміс, і найбільш яскраві з цих маркерів не мають ніякої підтримки у суспільстві. Зокрема, лише 8,5% українців готові розглядати можливість амністії, тільки 7,8% готові розглядати можливість входження тимчасово окупованих територій із якимось особливим статусом. Лише 4% розглядають можливість федеративного устрою України. Разом з тим дуже велика частка тих людей, які вважають, що ці території повинні повернутися до складу України в такому стані, у якому вони перебували до початку війни",– зазначив він.

Тука підкреслив, що не треба занадто оптимістично ставитися до миротворчого способу вирішення конфлікту.

"Складність полягає не тільки в тому, що це дуже витратний шлях. Я абсолютно знаю, що на сьогоднішній день ОБСЄ не готова ні матеріально, ні людським ресурсом вчиняти такі дії. На сьогоднішній день єдиний орган, який може це здійснити, – це миротворча місія ООН", – заявив заступник міністра.

Згідно з опитуванням, 70% українців згодні на компроміси заради досягнення миру на Донбасі, проте тільки 18% згодні на будь-які поступки заради миру. Ще 18% українців бачать силовий шлях відновлення миру на сході України. 52% опитаних заявили, що не будь-які компроміси прийнятні. Водночас готовність на іти компроміси знижується з віддаленням від зони військових дій. На сході України на будь-які компроміси згодні 25% респондентів, а на заході – 10%.