Мінськ готовий робити все, щоб криза на сході України припинилася якомога швидше – МЗС Білорусі

Помпео (ліворуч) та Макей сьогодні провели переговори в Мінську
Фото: EPA

Білорусь готова стати майданчиком для будь-яких переговорів про врегулювання конфлікту на Донбасі, заявив глава МЗС Білорусі Володимир Макей.

Білорусь готова брати участь у врегулюванні збройного конфлікту на Донбасі. Як повідомляє білоруське держінформагентство БЕЛТА, про це 1 лютого заявив міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей на спільному брифінгу з держсекретарем США Майком Помпео.

“Ми маємо намір, готові і будемо робити все, щоб якомога швидше припинилася криза на сході України. Ми готові надати Білорусь як майданчик для будь-яких зустрічей і переговорів", – зазначив він.

За словами Макея, Мінськ підтримає будь-які формати переговорів, зокрема й за участю США, якщо вони допоможуть вирішенню кризи.

"Але для цього має бути щира зацікавленість усіх залучених у конфлікт сторін", – сказав Макей.

Зі свого боку Майк Помпео заявив, що обговорював російсько-український конфлікт на зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, і той висловив надію, що США відіграють свою роль у врегулюванні кризи.

“Це якраз те питання, в якому треба брати участь усій Європі, всьому світу для його вирішення. Але в кінцевому підсумку Росія та Україна мають самі вирішити його. Усе, що ми у Сполучених Штатах зможемо зробити, ми зробимо", – запевнив він.

Росія почала збройну агресію на сході України у квітні 2014 року, незабаром після анексії Криму. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна – ОБСЄ – Росія) і нормандського формату (Україна – Франція – Німеччина – Росія). Засідання контактної групи проводять у столиці Білорусі Мінську.