МЗС України надіслало Росії ноту через черговий "гумконвой" на Донбасі

Кремль скерував 87-й "гумконвой" на Донбас 17 жовтня
Фото: mchs.gov.ru

Росія незаконно перекинула на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей 87-й так званий гуманітарний конвой, підкреслила речниця Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

18 жовтня Київ надіслав Кремлю ноту протесту через доправлення Росією на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей чергового так званого гуманітарного конвою, повідомила речниця Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко у Twitter.

"Направили РФ ноту протесту у зв'язку з черговим, 87-м, псевдогуманітарним конвоєм, що був незаконно перекинутий на тимчасово окупований Донбас. Засуджуємо порушення Кремлем Мінських домовленостей і закликаємо дотримуватися взятих на себе зобов'язань", – написала вона.

РФ почала доправляти "гумконвої" на Донбас улітку 2014 року. Офіційний Київ неодноразово заявляв, що російський "гуманітарний конвой" потрапляє на територію України з порушенням процедур, оскільки його не перевіряють українські прикордонники, митники та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Окрім того, за даними української влади, під виглядом "гумконвою" Росія ввозить в Україну зброю і техніку для бойовиків.

87-й "гумконвой" РФ скерувала на Донбас 17 жовтня. Спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив, що міжвідомчій групі не вдалося оглянути вантаж у 36 російських вантажівках, які двома колонами пройшли через пункти пропуску "Матвіїв Курган" і "Донецьк".