На Донбасі поблизу Золотого патруль місії ОБСЄ зафіксував вибухи та стрілянину

Спостерігачі ОБСЄ 23 червня чули інтенсивний вогонь зі стрілецької зброї і два вибухи, які оцінили як постріли з мінометів калібром 82 мм
Фото: OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine / Facebook

Одна куля неподалік Золотого на Донбасі пролетіла над головами спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ настільки низько, що їм довелося пригнутися, ідеться у звіті СММ ОБСЄ від 23 червня.

Члени патруля місії ОБСЄ стали свідками відкриття вогню зі стрілецької зброї, мінометів і автоматичного гранатомета поблизу Золотого Луганської області, йдеться у звіті спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ від 23 червня.

"23 червня в підконтрольному урядові населеному пункті Золоте-4 патруль СММ у складі шести співробітників на двох броньованих машинах перебував на території житлового району, на відстані близько 300 метрів на північ від ділянки розведення сил і засобів в районі н. п. Золоте. Усі члени патруля перебували ззовні автомобілів", – ідеться у звіті.

О 10.38 спостерігачі почули інтенсивний вогонь зі стрілецької зброї (приблизно 50–100 пострілів), два вибухи, які оцінили як постріли з мінометів калібру 82 мм, і три постріли – з автоматичного гранатомета.

За даними місії, постріли пролунали на відстані приблизно 100 метрів.

"О 10.42 команда СММ чула три–чотири черги з великокаліберного кулемета, а потім – численні постріли зі стрілецької зброї на відстані 150–200 метрів. Принаймні одна куля, яка, за оцінкою спостерігачів, була випущена з південно-східного напрямку, просвистіла особливо чітко і пролетіла над їхніми головами настільки низько, що їм довелося пригнутися. Водночас на вулиці, приблизно за 10 метрів на схід від своєї позиції, члени патруля місії побачили жінку, яка також пригнулась", – ідеться у звіті ОБСЄ.

Команда СММ попрямувала до автомобілів і покинула цей район, прямуючи до урядового блокпоста.

"Дорогою вони помітили, що військовослужбовці ЗСУ направили свою зброю на південь у напрямку ділянки розведення в районі Золотого, і два позашляховики, що належать ЗСУ, промчали на високій швидкості у напрямку н. п. Золоте-4", – заявили спостерігачі.

22 червня офіційний Вашингтон закликав Росію вплинути на підконтрольних їй сепаратистів на Донбасі для припинення залякування й насильства щодо членів СММ ОБСЄ. До цього в ОБСЄ повідомили, що бойовики "ДНР" учинили "жорстокий напад на неозброєних цивільних спостерігачів". У звіті спостерігачів ішлося, що патруль СММ атакувало двоє чоловіків, "обличчя яких приховували балаклави та шарфи". Вони погрожували зброєю і зробили кілька пострілів по автомобілях місії.

СММ ОБСЄ – це неозброєна цивільна місія, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про становище у країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі. Місія розпочала свою роботу 29 липня 2014 року згідно з рішенням постійної ради ОБСЄ.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.