На новому засіданні тристоронньої контактної групи обговорять "формулу Штайнмаєра" – Резніков

Резніков назвав дату наступного засідання контактної групи
Фото: radiosvoboda.org

Тристороння контактна група 22 квітня обговорить наступний етап обміну утримуваними особами, розведення сил і засобів, а також "політичні питання", зокрема імплементацію "формули Штайнмаєра", повідомив віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков.

Чергове засідання тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на сході України у відеоформаті відбудеться 22 квітня, повідомив в інтерв'ю "Сегодня" віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

На порядку денному – наступний етап обміну утримуваними особами, розведення сил і засобів. А також "політичні питання", розповів Резніков.

Серед останніх – обговорення імплементації в українське законодавство так званої формули Штайнмаєра. Питання створення консультативної ради України та ОРДЛО, імовірно, обговорювати не будуть, зазначив віцепрем'єр.

Він нагадав, що в межах гуманітарної підгрупи ТКГ було передано список на обмін, в ньому приблизно 200 осіб, яких Україна вимагає повернути.

1 жовтня 2019 року члени тристоронньої контактної групи і представники окремих районів Донецької та Луганської областей дали письмову згоду на затвердження тексту "формули Штайнмаєра", якою передбачено порядок набуття чинності кількох пунктів Мінських угод щодо місцевих виборів в ОРДЛО. У листі, який підписав представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма, ідеться, що Україна приймає текст формулювання імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, поширений і погоджений дипломатичними радниками глав держав та урядів України, ФРН, Франції та РФ.

Як заявив президент України Володимир Зеленський, положення "формули Штайнмаєра" полягають у тому, що закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей почне діяти за умови проведення в цих районах місцевих виборів відповідно до законодавства України і після публікації звіту ОБСЄ щодо виборів відповідно до стандартів організації.

Обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 осіб, українська влада передала їм 14.

У березні президент України Володимир Зеленський говорив, що Україна передала бойовикам ОРДЛО список із 200 українських громадян для майбутнього обміну.

Обмін у форматі "всіх на всіх" передбачено домовленостями, досягнутими на зустрічі "Нормандської четвірки" в Парижі у грудні 2019 року.