На окупованій "ДНР" території тему з отруєнням водою вирішили заперечувати – представник омбудсмена України

Лисянський: Справжніх даних про реальний стан справ із отруєнням людей окупаційні адміністрації не розкривають
Фото: Павел Лисянский / Facebook

Бойовики "ДНР" замовчують дані про реальний стан справ із отруєнням людей водою в Макіївці, заявив представник українського омбудсмена в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

"Санітарно-епідеміологічна служба ДНР" заявляє, що нібито взяла проби питної води в Макіївці і не виявила в ній вірусів. Про це 5 жовтня у Facebook написав представник омбудсмена України в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

"За інформацією, яка надійшла із джерел на окупованій території Донецької області, були домовленості всередині незаконних збройних формувань (НЗФ) "ДНР", після яких тему з отруєнням місцевих жителів та неякісною водою вирішили заперечувати", – повідомив він.

Лисянський підкреслив, що дані окупаційних адміністрацій "ДНР" сфальсифіковано.

"Мені відомо як мінімум про ще 37 випадків (крім 117) отруєнь людей минулого тижня. Справжніх даних про реальний стан справ із отруєнням людей окупаційні адміністрації не розкривають. НЗФ "ДНР" навмисне замовчує ситуацію", – заявив представник омбудсмена.

Із 25 вересня до міської лікарні, окупованої бойовиками "ДНР" Макіївки, стали масово звертатися зі скаргами на погане самопочуття місцеві жителі. Люди скаржилися на біль у ділянці живота, блювання, озноб, підвищену температуру, а у важких випадках – на виражену інтоксикацію і зневоднення.

Станом на 28 вересня кількість постраждалих становила 117 осіб. За даними Лисянського, причиною масового отруєння стала відсутність хлору.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України повідомили, що хлор для Макіївської фільтрувальної станції постачали з Росії.