Наєв заявив, що воєнний стан фактично не вплине на життя цивільного населення на Донбасі

Наєв закликав населення Донбасу не панікувати
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

Порядок перетину блокпостів на Донбасі в умовах воєнного стану залишиться незмінним, заявив командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Воєнний стан фактично не вплине на життя цивільного населення на Донбасі, заявив командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв, повідомляють на сторінці штабу операції Об'єднаних сил у Facebook 28 листопада.

"На Донеччині та Луганщині, згідно з указом президента, вводиться правовий режим воєнного стану. Зазначу, що він фактично не вплине на життя цивільного населення, адже Донецька і Луганська області майже в такому режимі живуть останні кілька років. Більшість заходів, які будуть реалізовані в рамках воєнного стану, стосуються військових частин Збройних сил України та інших складових сектору безпеки й оборони, які включені до складу Об'єднаних сил", – заявив Наєв.

За його словами, підприємства та установи, школи, дитсадки, лікарні, об'єкти соціальної сфери, пункти пропуску та інші установи працювали і працюватимуть у штатному режимі.

"Також залишається без змін порядок перетину блокпостів. Звертаючись до кожного жителя Донеччини та Луганщини, хотів би сказати: ситуація в районі проведення ООС повністю контрольована. Зберігайте спокій. Не збирайте і не розповсюджуйте фейки та плітки, довіряйте лише офіційним джерелам інформації. Про будь-які зміни щодо заходів правового режиму воєнного стану буде повідомлено додатково", – додав Наєв.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. У Генпрокуратурі України повідомили, що окупаційна влада РФ захопила 24 військовослужбовців України. Водночас трьох моряків було поранено. 15 членів екіпажів заарештував "суд" у Сімферополі на 60 діб.

США, Євросоюз, НАТО, ОБСЄ, Великобританія, Франція, Данія, Канада, Естонія і Польща засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії.

У зв'язку із загостренням ситуації біля Керченської протоки 26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану у 10 областях на 30 діб. Порошенко підписав закон 28 листопада.