Навіть якби свідчення дали далай-лама і папа римський, позиція РФ щодо збитого на Донбасі Boeing не змінилася б – російський військовий експерт Фельгенгауер

Фельгенгауер: Саме транспортування "Бука" з Росії на Донбас – це вже акт агресії
Фото: mozgovoyshturm.ru

Сказати, що на "Буку", який збив малайзійський Boeing, в Україну поїхали відпускники, у влади РФ не вийде, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Росія буде заперечувати всі обвинувачення на свою адресу у причетності до катастрофи Boeing 777 на Донбасі. Про це виданню "ГОРДОН" заявив російський військовий експерт Павло Фельгенгауер, коментуючи опубліковані міжнародною експертно-журналістською групою Bellingcat докази російського походження "Бука", з якого збили малайзійський лайнер рейсу MH17.

"Навіть якби свідчення дали далай-лама і папа римський, позиція РФ щодо збитого на Донбасі Boeing не змінилася б. Москва буде заперечувати всі обвинувачення, оскільки політичні наслідки цього для російської влади неприйнятні. Так, це було ненавмисне вбивство, але саме транспортування "Бука" з Росії на Донбас – це акт агресії. І, зрозуміло, це було зроблено після схвалення вищого військово-політичного керівництва РФ: це і Путін (президент РФ Володимир Путін."ГОРДОН"), і Шойгу (міністр оборони Росії Сергій Шойгу."ГОРДОН"), і всі постійні члени Радбезу Росії. Тому вони не можуть цього визнати. А якісь нові докази ситуацію ніяк не змінюють, адже вже наступного дня після катастрофи лайнера всім і так усе було зрозуміло: що, звідки і як", – зазначив Фельгенгауер.

За його словами, Москва не визнає своєї провини у трагедії доти, доки в Росії не відбудеться зміна чинного режиму.

"Бук" перебував на чужій території. Сказати, що це відпускники поїхали на "Буку" в Україну, не вийде. Лінія вини, зокрема кримінальної, веде до вищого керівництва країни. Тому аж до зміни режиму Москва ні з чим погоджуватися не буде. Відповідно всі матеріали щодо цієї трагедії у РФ будуть називати наклепом. Очевидно, що жодного суду у цій справі не буде. Його можна було б робити, якби російське керівництво визнало свою провину. Але ж цього не станеться. Тобто щодо судового процесу у мене є великі сумніви. Принаймні в осяжному майбутньому", – резюмував Фельгенгауер.

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat опублікувала фото зенітно-ракетного комплексу "Бук 332", яке служить доказом російського походження установки, з якої на Донбасі було збито Boeing 777 рейсу MH17. Крім цього, Bellingcat установила особи сімох водіїв, які перевозили "Буки" з території РФ до кордону з Україною 23–25 червня 2014 року.

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. 195 із них були громадянами Нідерландів.

28 вересня в Нідерландах міжнародна слідча група, що складається з представників Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування.

Згідно з висновками комісії, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, з території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після катастрофи літака "Бук" повернули у РФ. Водночас комісія заявила, що даних про причетність до катастрофи Росії як держави поки не виявлено.