Обмін утримуваними особами між Україною та РФ у форматі "всіх на всіх" відбудеться найближчим часом – Пристайко

Пристайко: Ми плануємо звільнити найближчим часом наших хлопців
Фото: president.gov.ua

Роботу з підготовки другого етапу обміну утримуваними особами між Росією та Україною у форматі "всіх на всіх" ведуть цілодобово, заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

Другий етап обміну утримуваними особами між Україною та Росією відбудеться найближчим часом. Про це міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив в ефірі каналу "Інтер" 13 вересня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Робота проходить щодо звільнення всіх на всіх. Це був завжди складний процес, тому що "всіх на всіх" передбачає, що ми знаємо списки, ми погоджуємося на ці списки... Спеціальні групи людей працюють кожен божий день – і вночі, і вдень – для того, щоб узгодити і зрушити з місця цей дуже складний, знову-таки, ментально несправедливий процес. Але ми плануємо звільнити найближчим часом наших хлопців", – сказав він.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед українців, які повернулися додому, – політв'язні Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки 24 моряки.

Уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова повідомила, що у 2019 році між Україною та РФ може відбутися ще один обмін утримуваними особами. Вона зазначила, що Росія може видати ще 113 українських пілітв'язнів.

13 вересня президент України Володимир Зеленський сказав, що Україна готується до наступного обміну утримуваними особами із РФ. За його словами, триває підготовка "інших списків".

У Кремлі не відкидають можливості нового обміну, заявив спікер президента Росії Дмитро Пєсков того самого дня.