Офіс прокурора зареєстрував 14 кримінальних проваджень після допиту звільнених заручників бойовиків

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між Україною та окупованими районами Донбасу
Фото: president.gov.ua

У свідченнях українським правоохоронцям звільнені наприкінці грудня 2019 року з полону бойовиків українці повідомили про жорстоке поводження з цивільним населенням, катування, застосування фізичного насильства бойовиками і їхніми поплічниками. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Прокурори департаменту Офісу генерального прокурора з нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, за результатами допитів колишніх заручників бойовиків "ЛДНР", звільнених 29 грудня 2019 року, зареєстрували 14 кримінальних проваджень про порушення законів і звичаїв війни. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

У своїх свідченнях звільнені українці повідомили про жорстоке поводження з цивільним населенням, катування, застосування фізичного насильства бойовиками і їхніми пособниками.

"Обставини вчинення зареєстрованих злочинів та осіб, які їх скоїли, будуть встановлюватися в межах об’єднаного кримінального провадження за фактами ведення агресивної війни проти України представниками влади Російської Федерації, службовими особами ЗС РФ, членами незаконних збройних організацій "ДНР" і "ЛНР", вчинення ними жорстокого поводження з цивільним населенням і військовополоненими", – зазначили у пресслужбі відомства.

Українські правоохоронці вже встановили 160 місць несвободи на тимчасово окупованій території Донбасу, додали в Генпрокуратурі.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між Україною та окупованими районами Донбасу. За даними Служби безпеки України, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців.