Парубій закликав комітет Ради невідкладно розглянути законодавчі ініціативи про гуманітарне розмінування Донбасу

Парубій: Даю доручення комітету невідкладно розглянути законопроект про розмінування. Сподіваюся на позитивне рішення
Фото: rada.gov.ua

За словами першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, міни залишаються однією з найсерйозніших проблем Донбасу. Спікер парламенту України Андрій Парубій доручив 16 жовтня розглянути законопроект про гуманітарне розмінування комітету ВР із питань національної безпеки та оборони.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони повинен невідкладно розглянути законодавчі ініціативи про гуманітарне розмінування, заявив 16 жовтня на засіданні погоджувальної ради ВР спікер парламенту України Андрій Парубій, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Одна з найсерйозніших гуманітарних проблем цієї території – міни. Понад 7 тис. км&³2; сьогодні вражені вибухонебезпечними предметами. І тому я звертаюся – упевнена, не буде тут нікого, хто не підтримає мене в цьому – до голови Верховної Ради із проханням сьогодні поставити до порядку денного законопроекти (їх чотири зареєстровано сьогодні) про гуманітарне розмінування... І вже цього тижня ухвалити в першому читанні", – заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Парубій зі свого боку доручив парламентському комітету з питань національної безпеки та оборони невідкладно розглянути законопроект про протимінну діяльність №9080-1 та інші альтернативні проекти.

"Даю доручення комітету... невідкладно розглянути законопроект про розмінування, до того ж усі законопроекти, які є альтернативними... І прошу в четвер [18 жовтня] головним питанням комітету винести ці питання... Сподіваюся на позитивне рішення", – заявив Парубій.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

У травні 2018 року в Міноборони заявили, що від початку бойових дій на Донбасі сапери ЗСУ перевірили понад 3850 га території Донецької та Луганської областей і знешкодили понад 190 тис. вибухонебезпечних предметів.

У жовтні віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко говорив, що приблизно 30% території України потребує гуманітарного розмінування.