Помпео: Трамп чітко дав зрозуміти Путіну, що діяльність РФ на сході України не відповідає інтересам Росії

Помпео: Ми надали допомогу українським силам, яку минула адміністрація неодноразово відмовлялася надати
Фото: ЕРА

Державний секретар США Майк Помпео, коментуючи зустріч президента США Дональда Трампа з російським колегою Володимиром Путіним, заявив, що Сполучені Штати дотримуються "дуже жорсткої" позиції щодо України.

Президент США Дональд Трамп на зустрічі в Гельсінкі дав зрозуміти президенту Росії Володимирові Путіну, що діяльність РФ на Донбасі не відповідає російським інтересам. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки", опублікованому 20 липня, заявив державний секретар США Майк Помпео.

"У Східній Україні проросійські сили і далі окуповують культові будівлі, що належать релігійним меншинам, аби використовувати їх як військові об'єкти. Ви були в Гельсінкі. Чи була ця зустріч вдалою і як обговорювали діяльність Росії на сході України?" – запитав журналіст.

Помпео відповів, що бачив ці повідомлення.

"Це неприйнятно. Це порушує численні принципи використання релігійних об'єктів для захисту своїх сил і створює реальні виклики. Що стосується Гельсінкі, президент Трамп чітко дав зрозуміти Володимирові Путіну, що їхня діяльність на сході України не відповідає інтересам Росії", – заявив держсекретар США.

За його словами, адміністрація США щодо цього питання "дотримується дуже жорсткої позиції".

"Ми надали допомогу українським силам, яку минула адміністрація неодноразово відмовлялася надати. Ми вважаємо, що це створює умови для того, щоб українці провели успішні вибори у 2019 році, і ми дуже сподіваємося, що ситуація вирішиться сама собою. Америка, як і раніше, підтримує бажання українського народу", – додав Помпео.

16 липня 2018 року в Гельсінкі відбулася зустріч Путіна і Трампа. Після неї Путін заявив, що у нього і у президента США є деякі нові ідеї про способи врегулювання конфлікту в Україні.

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", Україна попросила офіційних роз'яснень у Вашингтона про обговорення, яке нібито було на американо-російській зустрічі в Гельсінкі, нових пропозицій з урегулювання ситуації на Донбасі.

Відповідно до джерел Bloomberg, Путін на переговорах у Гельсінкі запропонував Трампу обдумати пропозицію щодо проведення референдуму з метою покласти край воєнному конфлікту на сході України.