Порошенко: Миротворці ООН на Донбасі не розміщуватимуться за російським сценарієм

Порошенко: Миротворці ООН мають перебувати на всій території Донбасу
Фото: president.gov.ua

Миротворча місія ООН запобіжить поповненню ворожих військ і постачанню зброї бойовикам на Донбасі, пообіцяв президент України Петро Порошенко.

Миротворча місія ООН розміщуватиметься всією територією Донбасу, а не тільки на лінії зіткнення, як того хоче Росія. Про це заявив президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, повідомила його прес-служба.

"Звичайно, це не буде російський сценарій. Миротворча місія має бути під мандатом ООН і розташовуватися на всій території Донбасу – до кордонів між Росією і Україною, щоб не дозволяти російським військам з озброєнням проходити до окупованих територій", – сказав Порошенко.

Водночас Трюдо пообіцяв, що Канада найближчими місяцями обговорить, як вона зможе "привнести безпеку до цього регіону, де Росія порушила угоди і міжнародне право".

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що присутність миротворців ООН була б на користь вирішенню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська розміщувалися на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях". Того ж дня Росія подала відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін припустив, що озброєна місія ООН може перебувати в районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона має охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

22 вересня спікер МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія згодна на розміщення миротворчої місії ООН тільки на лінії зіткнення, а не на всій території Донбасу.