Росія в односторонньому порядку оформила "гуманітарний конвой", який прямує на Донбас – Держприкордонслужба України

Держприкордонслужба: Завантаженість транспортних засобів у середньому становила приблизно 75%
Фото: dpsu.gov.ua

У вантажівках російського "гумконвою", який в'їхав на Донбас, нібито перевозили дитяче харчування, обладнання й медикаменти, проте вантаж був у закритих упаковках, поінформували в Державній прикордонній службі України.

Росія в односторонньому порядку оформила "гуманітарний конвой", який прямує на Донбас, повідомляє 12 грудня пресцентр Державної прикордонної служби України.

"Через російські пункти пропуску "Матвіїв Курган" та "Донецьк" із 5.00 до 5.50 12 грудня 2019 року на в'їзд в Україну прослідувало дві колони так званого російського гумконвою. 95-й "гумконвой" складався із 28 автомобілів. Його переміщення, як і попередніх, відбувалося із грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства й погоджених із Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей", – ідеться в повідомленні.

Українська міжвідомча робоча група тільки візуально оглянула вантажівки без виконання контрольних функцій.

"У вантажівках нібито перевозили дитяче харчування, медобладнання та медикаменти. Однак, враховуючи те, що вантаж переміщувався в закритих упаковках, зведеній українській групі із прикордонників та митників не вдалося отримати достеменну інформацію про його вміст, характер та номенклатуру", – додали в Держприкордонслужбі.

Завантаженість транспортних засобів у середньому становила приблизно 75%.

РФ почала доправляти "гумконвої" на Донбас улітку 2014 року. Офіційний Київ не раз заявляв, що російський "гуманітарний конвой" потрапляє на територію України з порушенням процедур, оскільки його не перевіряють українські прикордонники, митники та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Крім того, за даними української влади, під виглядом "гумконвою" Росія ввозить в Україну зброю і техніку для бойовиків.