Росія скерувала на окупований Донбас 90-й "гумконвой"

Вантажівки пройшли до російсько-українського кордону
Фото: mchs.gov.ru

У міністерстві з надзвичайних ситуацій РФ повідомили, що передали на окупований Донбас приблизно 600 тонн вантажу, зокрема дитячі продуктові набори.

Росія скерувала на окупований Донбас 90-й "гумконвой", повідомила 7 листопада пресслужба міністерства з надзвичайних ситуацій РФ.

"Автомобілі 90-ї гуманітарної колони МНС Росії йдуть до російсько-українського кордону. Там колона розділиться на дві частини, кожна з яких після проходження перевірки на пунктах пропуску попрямує до пункту свого призначення – одна вирушить у Донецьк, інша – у Луганськ. На прикордонних пунктах пропуску автомобілі пройдуть необхідні митні процедури з доправлення гуманітарних вантажів", – указано в повідомленні.

Зазначено, що "колони доправлять жителям Донбасу приблизно 600 тонн гуманітарних вантажів, у складі яких дитячі продуктові набори".

РФ розпочала передавати "гумконвої" на Донбас улітку 2014 року. Офіційний Київ не раз заявляв, що російський "гуманітарний конвой" потрапляє на територію України з порушенням процедур, оскільки його не перевіряють українські прикордонники, митники та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Крім того, за даними української влади, під виглядом "гумконвою" Росія ввозить в Україну зброю та техніку для бойовиків.

Черговий "гумконвой" РФ скерувала на Донбас 17 жовтня. Спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив, що міжвідомчій групі не вдалося оглянути вантаж у 36 російських вантажівках, які двома колонами пройшли через пункти пропуску "Матвіїв Курган" і "Донецьк". 18 жовтня Київ надіслав Кремлю ноту протесту через доправлення Росією на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей чергового так званого гуманітарного конвою.