Сайдік назвав неправдивими твердження, що ОБСЄ працює на Росію

Сайдік: Те, що ми маємо робити, – це забезпечити життя людей регіону
Фото: ЕРА

За словами спецпредставника ОБСЄ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Мартіна Сайдіка, доля посередників у конфліктах полягає в тому, що всі сторони ними незадоволені.

Спеціальний представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік заявив в інтерв'ю Ukrlife, яке вийшло 24 жовтня, що твердження про нібито роботу ОБСЄ на Росію несправедливі.

Ведуча зазначила: "Українські експерти дуже часто говорять, що ОБСЄ працює на Росію і на бойовиків, представників окремих районів Донецької та Луганської областей, ОРДО і ОРЛО. Що б ви могли на це відповісти?"

"По-перше, це несправедливо. Але я можу вам сказати, що, з іншого боку, ОРДО і ОРЛО нам кажуть, що ОБСЄ працює тільки на Україну", – відповів Сайдік.

Він додав, що така доля людей, які стають посередниками у конфліктах – "сторони ними незадоволені".

"Але, повторюю, це не конкурс краси чи ми маємо завоювати якісь призи. Те, що ми маємо робити, – це забезпечити життя людей регіону... Треба захищати цивільне населення", – заявив Сайдік.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах.

22 червня 2015 року голова ОБСЄ Івіца Дачич офіційно призначив австрійського дипломата Сайдіка спецпредставником організації щодо України.