СБУ не могла вбити ватажка бойовиків "ДНР" Захарченка – українська розвідка

Скібіцький: За даними військової розвідки України, за ліквідацією Захарченка стоїть ФСБ
Фото: uacrisis.org

За ліквідацією ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка стоїть ФСБ, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Володимир Скібіцький.

Представники Служби безпеки України не могли закласти вибухівку в донецькому ресторані "Сепар", де 31 серпня загинув ватажок "ДНР" Олександр Захарченко, тому що заклад був під контролем ФСБ. Про це в ефірі "5 каналу" повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Володимир Скібіцький.

"Справді, ліквідація Захарченка, з одної сторони, подія, яку прогнозували, тому що всі одіозні лідери так званих "ЛНР" і "ДНР" знищені. Ті, які безпосередньо брали активну участь у подіях 2014 року, і ті, які можуть стати свідками в міжнародних судах щодо агресії РФ проти нашої держави", – зазначив Скібіцький.

Він наголосив, що, за даними військової розвідки України, за ліквідацією Захарченка стоїть ФСБ.

"Зрозуміло, що вони будуть намагатися звинуватити українську сторону в проведенні, як вони називають, терористичного акту, для того, щоб потім висувати якісь звинувачення. Але є достовірна інформація, що кафе "Сепар" довгий період часу перебувало під безпосереднім контролем ФСБ. Крім того, за нашими даними, цей ресторан був повністю обладнаний в оперативному відношенні. Там можна було знімати і відео, і аудіоінформацію", – повідомив представник управління розвідки.

Приблизно о 17.00 31 серпня в ресторані "Сепар" у центрі Донецька спрацював вибуховий пристрій. Загинув Захарченко. Тяжко поранено було одного з ватажків "ДНР" Олександра Тимофєєва.

ЗМІ зауважували, що лідер бойовиків прийшов до ресторану на поминки за спочилим 30 серпня співаком Йосипом Кобзоном. За даними видання "Коммерсантъ", вибуховий пристрій було закладено в люстру.

У СБУ припустили, що Захарченка убили через внутрішні кримінальні розбірки або ліквідували спецслужби РФ.

Співчуття у зв'язку із загибеллю Захарченка висловив президент РФ Володимир Путін.

У "ДНР" заявили, що організацією вбивства Захарченка займалися Сили спецоперацій Збройних сил України.

Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав убивство Захарченка терористичним актом, який не сприяє мінському процесу.