СБУ опублікувала список 206 позаштатних співробітників Генштабу збройних сил Росії зі складу ПВК "Вагнер"

Рік тому СБУ почала публікацію фактів терористичної діяльності ПВК "Вагнер" в Україні
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Керівник апарату Служби безпеки України Ігор Гуськов заявив, що Федеральна служба безпеки РФ зобов'язана гарантувати секретність інформації про персональний склад ПВК "Вагнер". Водночас, за його словами, СБУ має дані про найманців і не може розкривати свої джерела у ФСБ.

Служба безпеки України опублікувала список 206 позаштатних співробітників Головного управління Генштабу збройних сил Росії зі складу приватної військової компанії "Вагнер", повідомляє 7 жовтня прес-служба відомства.

У службі зазначають, що рівно рік тому, 7 жовтня 2017 року, СБУ почала публікацію фактів терористичної діяльності ПВК "Вагнер" в Україні.

"СБУ неодноразово піднімала завісу над однією з головних таємниць російської влади – масові втрати найманців ПВК "Вагнер" в Україні та Сирії у кількості понад 600 осіб. Матеріали служби регулярно підтверджувалися журналістськими розслідуваннями вітчизняних та зарубіжних ЗМІ. У липні і вересні цього року СБУ оприлюднила чергову інформацію, що викриває брехню російських офіційних осіб – персональні дані на 50 загиблих вагнерівців під час так званого пригожинського наступу 7 лютого 2018 року в Сирії у районі Дейр-ез-Зор", – ідеться в повідомленні.

У відомстві наголошують, що після цього російська влада вжила безпрецедентних заходів.

3 вересня 2018 вийшов указ президента Росії Володимира Путіна, згідно з яким інформацію про членів ПВК "Вагнер" як позаштатних співробітників ГУ Генштабу ЗС РФ прирівняно до державної таємниці.

"Цей указ покликаний заборонити під загрозою кримінального покарання будь-які подальші спроби журналістів, які працюють у Росії, донести правду про злочини та чисельні втрати членів "російських приватних армій" у світі. Але це намагання російської влади лише активізує подальше викриття злочинів. Тому СБУ оприлюднює персоналії ще 206 позаштатних співробітників російської військової розвідки зі складу ПВК "Вагнер", що раніше були ідентифіковані службою як учасники лютневих подій у Сирії, у тому числі дані на вісьмох найманців, які загинули або померли від поранень", – продовжили у СБУ.

Серед вісьмох загиблих зі списку, опублікованого СБУ, – уродженець Севастополя Олег Короленко, який у 2014 році набув російського громадянства.

Фото: ssu.gov.ua

"Майже всі загиблі у 2014–2016 роках брали участь у бойових діях на Донбасі у складі російських терористичних формувань, деякі з них активно сприяли російській анексії АР Крим (Короленко) або спрямовувалися російськими спецслужбами на підконтрольну Україні територію для вчинення терористичних актів і диверсій (Оганесян, затриманий у липні 2014-го на Дніпропетровщині, обміняний на українських заручників)", – продовжили у СБУ.

Фото: ssu.gov.ua

Отже, підтверджена кількість загиблих найманців ПВК "Вагнер" унаслідок бойового зіткнення 7 лютого в Сирії вже становить 58 осіб.

Також СБУ опублікувала додаткову інформацію стосовно ще одного іноземця у складі ПВК "Вагнер" – громадянина Узбекистану Мамаджанова Ділшода Машрабжоновича, 24 травня 1988 року народження. За оперативними даними СБУ, він дістав тяжке поранення, і в лютому 2018 року російський військовий літак вивіз його із Сирії до РФ.

"Наявні документи (копія всіх сторінок паспорта Мамаджанова) свідчать, що ця особа відбула у Сирію з Ростова-на-Дону у складі чергової партії таємного військового контингенту ПВК "Вагнер" 30 серпня 2017 року. Показово, що у паспорті відсутні жодні відмітки про проходження прикордонного контролю на території Сирії. Зазначене у черговий раз підтверджує факт цілеспрямованого приховування на вищому рівні РФ факту участі російських військових у терористичній діяльності на території інших країн. СБУ продовжить роботу із викриття злочинної діяльності так званих приватних військових компаній, підконтрольних спецслужбам РФ", – додали у відомстві.

СБУ також опублікувала список із 206 позаштатних співробітників Головного управління Генштабу Росії зі складу приватної військової компанії "Вагнер", серед яких указано 17 осіб із громадянством України.

В інтерв'ю "Українським новинам" керівник апарату СБУ Ігор Гуськов заявив, що ПВК "Вагнер" є підрозділом Головного управління Генерального штабу РФ, а Федеральна служба безпеки РФ зобов'язана гарантувати секретність інформації про персональний склад підрозділу.

"Дуже специфічно відносно таємниці ПВК "Вагнер" діє ФСБ Росії. Створюється думка, що вона абияк до цього ставиться або десь свідомо недопрацьовує...Чому це робиться? Можливо, через конкуренцію між двома спецслужбами, можливо, через славнозвісне російське нехлюйство", – сказав Гуськов.

Він також натякнув, що СБУ дістає інформацію від ФСБ. "Зрозумійте нас правильно, ми не можемо видавати свої джерела у ФСБ РФ. Я думаю, що докази стосовно бійців ПВК  "Вагнер" переконливо свідчать, що СБУ володіє цією інформацією", – підкреслив глава апарату СБУ.

Увечері 7 лютого 2018 року бійці російської приватної військової компанії "Вагнер" і солдати урядових сил Сирії намагалися захопити газопереробний завод, який контролювали курдські загони й американські військові із загону спеціального призначення "Дельта". Атаку вдалося відбити завдяки допомозі американських військових вертольотів і літаків.

У липні у СБУ повідомили, що встановили дані 206 учасників атаки бойовиків ПВК "Вагнер" на промисловий об'єкт у Дейр-ез-Зорі.

СБУ у липні і вересні оприлюднила дані про 50 загиблих найманців, із них 43 громадян РФ, один – Вірменії, один уродженець Молдови, який проживав у Росії,  і п'ятеро громадян України.