СБУ підозрює колишнього заступника голови Вищого господарського суду у фінансуванні тероризму

Під час обшуків в екс-заступника голови судді виявили гроші
Фото: ssu.gov.ua

Комерційні структури, пов'язані з екс-заступником голови Вищого господарського суду України, регулярно сплачували структурам бойовиків на Донбасі так звані "податки і збори", зазначили у Службі безпеки України.

Колишнього заступника голови Вищого господарського суду України підозрюють у фінансуванні терористів "ЛНР" і "ДНР". Про це 12 жовтня поінформувала Служба безпеки України.

"Оперативники спецслужби встановили, що під час перебування на посаді зловмисник за неправомірну винагороду впливав на винесення необхідних замовникам судових рішень. Для легалізації отриманих коштів суддя через довірених та підставних осіб, зокрема, скуповував бізнес-об'єкти та комерційну нерухомість на тимчасово окупованих терористами територіях Донеччини", – ідеться в повідомленні.

За даними СБУ, підконтрольні підозрюваному комерційні структури на окупованій території регулярно сплачували так звані податки і збори структурам бойовиків. В одному із приміщень екс-заступника керівника суду було розміщено фейковий "центробанк ДНР".

"Під час санкціонованих слідчих дій у Києві за адресами проживання зловмисника, інших фігурантів справи та в їхніх офісах правоохоронці вилучили документацію та носії інформації, які можуть свідчити про причетність зловмисників до здійснення комерційних оборудок на території ОРДЛО і фінансування терористів", – зазначили у СБУ.

Підкреслюють, що під час обшуків було також вилучено понад $210 тис., більше ніж €11 тис. і понад 230 тис. грн.

"За однією з адрес фігурантів справи оперативники спецслужби виявили й самого колишнього заступника голови", – повідомили у СБУ.

Кримінальне провадження розслідують за ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.

"Українська правда" повідомляє з посиланням на джерела у правоохоронних органах, що мова йде про Артура Ємельянова.

У жовтні 2016 року Генеральна прокуратура України оголосила Ємельянову про підозру у втручанні в автоматизовану систему розподілу справ між суддями.

У січні 2017 року Вища рада правосуддя усунула Ємельянова з посади. Суддя заявив, що рада "не встояла перед шантажем Генпрокуратури". 2 березня Вищий адміністративний суд України визнав незаконним звільнення Ємельянова з посади судді. 12 березня Вища рада правосуддя за клопотанням Генпрокуратури продовжила його відсторонення до 17 квітня, Ємельянов заявив, що суд у цій справі він теж збирається виграти. У квітні 2017 року Генпрокуратура не змогла продовжити судді строк відсторонення від посади.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.