Столтенберг привітав українську ідею про миротворців ООН на Донбасі

Столтенберг підтримав українську ідею про миротворців на Донбасі
Фото: EPA

Російський варіант розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі поки що залишається "на столі", заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав українську ідею про розгортання миротворчої місії ООН у зоні конфлікту на Донбасі. Про це він сказав журналістам після зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я привітав пропозицію щодо відправлення миротворців ООН в Україну, підтриману Україною. Також російська пропозиція є "на столі", – заявив він.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла б на користь урегулюванню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська було розміщено на лінії зіткнення сторін і "ні на жодних інших територіях". Того ж дня Росія подала відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін погодився, що озброєна місія ООН може перебувати в районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона має охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

У Держдепартаменті США заявили, що мандат миротворців ООН має поширюватися на всю окуповану територію Донбасу аж до кордону з РФ.

17 вересня представники РФ заявили, що Україна і США висловили неготовність працювати з російською резолюцією про розміщення миротворців ООН на Донбасі.

20 вересня, виступаючи на 72-й сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, президент України Петро Порошенко заявив, що миротворча місія ООН на Донбасі не має бути упередженою. Цього дня Радбез ООН ухвалив резолюцію про реформу миротворчих операцій організації, яка передбачає активнішу участь у таких місіях країн Африканського союзу.

Сьогодні після зустрічі з президентом США Дональдом Трампом Порошенко заявив, що американські політики "повністю підтримали" українську ініціативу щодо розміщення на Донбасі миротворчої місії ООН.