Тука запевнив, що законопроект про реінтеграцію та деокупацію Донбасу не означає, що почнеться повномасштабна війна

Тука: У преамбулі законопроекту чітко прописана прихильність до мирного вирішення проблеми та послідовність згідно з Мінськими домовленостями
Скріншот: 5 канал / YouTubе

У законопроекті про реінтеграцію та деокупацію Донбасу територію окремих районів Донецької та Луганської областей названо окупованою, але не зазначено ким, сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

Ухвалення законопроекту про реінтеграцію та деокупацію Донбасу не означатиме, що наступного дня почнеться повномасштабна війна. Про це в ефірі каналу "1+1" сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Хочу заспокоїти всіх – як прихильників воєнного шляху, так і мирного. Прийняття цього закону не означає, що наступного дня Україна почне повномасштабну війну із застосуванням авіації тощо. У преамбулі законопроекту чітко прописана прихильність до мирного вирішення проблеми і послідовність згідно з Мінськими домовленостями", – сказав заступник міністра.

Також, за словами Туки, військово-цивільні адміністрації будуть підкорятися командувачу оперативним штабом.

"Територія (окремих районів Донецької та Луганської областей. – "ГОРДОН") визнана окупованою. Ким саме – не названо", – додав він.

Тука наголосив, що поки є "абсолютно чорновий" варіант законопроекту.

13 червня секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов заявив, що військові дії на Донбасі переросли формат АТО як за тривалістю, так і за масштабами, і у зв’язку з цим необхідно перейти до нового формату захисту України від російської агресії. 14 червня президент України Петро Порошенко наголосив, що в заяві Турчинова не йшла мова про заміну АТО воєнним станом.

20 червня Порошенко вперше зустрівся із Трампом. Американський президент заявив, що відбулася "дуже-дуже добра дискусія".

21 червня "Громадське ТБ" опублікувало документ із назвою "Проект концепції", який повинен лягти в основу законопроекту "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей".

Законопроект про реінтеграцію та деокупацію Донбасу обговорять на засіданні Ради національної безпеки й оборони України після повернення президента Петра Порошенка зі США, заявив голова фракції БПП у Верховній Раді Артур Герасимов.