У БПП припустили, що закон про особливий статус Донбасу не буде продовжено

Вінник: Закон ніколи не набуде чинності, бо в статті написано дату, коли ці вибори має бути проведено, – 2015 рік
Фото: solydarnist.org

У разі продовження дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" буде розбалансовано чинні правові норми, що заборонено Конституцією, заявив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник.

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник в ефірі телеканала "112 Україна" висловив думку, що Верховна Рада навряд чи продовжить дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей".

"Думаю, що він не буде продовжений. У нас набув чинності в лютому 2018 року закон про деокупацію, який чітко визначив Російську Федерацію як країну-агресора, чітко визначив дату окупації. Україна буде звільняти окуповані території, для цього створено оперативний штаб, здійснюється операція Об'єднаних сил... Закон [про особливий порядок місцевого самоврядування] ніколи не набуде чинності, бо у статті написана дата, коли ці вибори мають бути проведені, – 2015 рік (у законі написано, що вибори мали відбутися 7 грудня 2014 року. – "ГОРДОН")", – зазначив Вінник.

За його словами, у разі продовження закону про особливий порядок буде розбалансовано чинні правові норми, що заборонено Конституцією.

"Тому що в законі про ОРДЛО немає згадки про РФ, у законі про ОРДЛО є згадка про амністію, водночас у законі про деокупацію є згадка про невідворотність покарання осіб, які вчиняли збройну агресію проти України. Він геть не відповідає чинним законодавчим актам. Тому нам Конституція забороняє, керуючись принципом правовизначеності, розбалансовувати чинні правові норми", – підкреслив Вінник.

Закон "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей", яким продовжено на рік дію закону про особливий статус Донбасу – "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", – набув чинності 10 жовтня 2017 року.

Ним продовжено дію закону про особливий порядок до 10 жовтня 2018 року. Цей документ діє з 18 жовтня 2014 року, проте чинності набула тільки його перша стаття, яка передбачає запровадження на три роки особливого порядку в окремих районах Донбасу, перелік яких визначено рішенням Верховної Ради.

Інші статті закону не набули чинності: про амністію та недопущення кримінального переслідування учасників подій на Донбасі; про право мовного самовизначення жителів Донбасу та можливість використання російської мови в органах державної влади і місцевого самоврядування; про участь органів місцевого самоврядування у призначенні керівників органів прокуратури і судів; про можливість укладення з органами місцевого самоврядування угод про економічний, соціальний і культурний розвиток окремих районів; про особливу державну підтримку стосовно промисловості й інфраструктури; розвиток транскордонного співробітництва окремих районів із Росією; про створення загонів народної міліції в окремих районах.

Законом визначено, що ці положення почнуть діяти з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, обраних на позачергових виборах, проведених згідно із законодавством України.

Президент України Петро Порошенко відкидає можливість набуття чинності закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу доти, доки всі сторони конфлікту не виконають умов досягнутих у Мінську домовленостей.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив у липні 2018 року, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дії закону про особливий статус Донбасу. На його думку, продовження нічого не змінить, але якщо цього не зробити, "Росія використовуватиме тимчасове зупинення дії закону як причину скаржитися на Україну".

З серпня стало відомо, що спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартін Сайдік надіслав лист керівництву Верховної Ради із закликом продовжити дію закону про особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.