Заяви окупантів про намір почати розведення в Петрівському є провокацією – українська сторона СЦКК

У штабі ООС говорили, що розведення в Петрівському може розпочатися 4–5 листопада, але пізніше в Міноборони заявили, що дату переглянуть
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

За даними української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі, останній обстріл у районі Петрівського Донецької області ОБСЄ фіксувала 30 жовтня, тоді як для початку розведення сил і засобів потрібно не менше ніж сім днів перемир'я.

Заяви окупантів про наміри почати розведення в Петрівському Донецької області є провокацією. Про це йдеться в повідомленні української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК), опублікованому 4 листопада на Facebook-сторінці штабу операції Об'єднаних сил.

"СЦКК інформує, що 3 листопада 2019 року в низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що окупаційна влада готова 4 листопада 2019 року приступити до початку розведення сил і засобів на ділянці №3 "Петрівське", на знак чого запустять білу сигнальну ракету о 12.00 (за київським часом) 4 листопада. У цьому контексті заяви представників окупаційної влади щодо намірів розпочати процес розведення на ділянці №3 є нічим іншим, як черговою провокацією та замилюванням очей світовій спільноті. У такий спосіб, видаючи уявне за бажане, ватажки самопроголошених квазіутворень не дотримуються Мінських домовленостей і взятих на себе зобов'язань у форматі тристоронньої контактної групи щодо встановлення сталого режиму припинення вогню по всій лінії розмежування сторін", – указано в повідомленні.

Також зазначено, що, згідно з даними звіту спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва у Європі від 31 жовтня 2019 року, останнє порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань РФ у районі Петрівського було зафіксовано 30 жовтня.

"Слід наголосити, що, згідно з Мінськими домовленостями, умовою початку розведення сил і засобів є верифікація СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб", – додали в українській стороні СЦКК.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.

29 жовтня о 12.00 розпочалося розведення військ на ділянці №2 в районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області, воно завершилося 1 листопада. Командувач операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко розповідав, що весь процес відведення сил і засобів триватиме 30 днів.

Після Золотого розведення сил і засобів має відбутися в Петрівському. У штабі ООС говорили, що воно може початися 4–5 листопада. Пізніше в Міноборони заявили, що дату переглянуть через нещодавні обстріли.

Президент України Володимир Зеленський зазначав, що розведення сил і засобів у Петрівському Донецької області може розпочатися 4 листопада.