Зеленський про мінські переговори: Українська сторона має конкретні пропозиції і нові рішення

Кучма і Зеленський провели спільний брифінг
Фото: president.gov.ua

Говорячи про мінські переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі, президент Володимир Зеленський заявив, що ніхто не збирається торгувати суверенітетом і територією України.

Українська сторона у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі підготувала до зустрічі в Мінську нові напрацювання. Про це 3 червня під час спільного брифінгу з головою української делегації, експрезидентом Леонідом Кучмою заявив президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"У нас немає багато років на припинення війни. Ми маємо конкретні пропозиції та нові рішення. Хочу, щоб усі пропозиції були об'єднані зі зрозумілими термінами виконання того чи іншого пункту. Ніхто не збирається торгувати територією і суверенітетом України", – сказав він.

Тристороння контактна група (ТКГ) почала роботу влітку 2014 року. Із травня 2015 року в межах контактної групи діє чотири підгрупи: з безпеки, політичних, економічних і гуманітарних питань. Група або збирається в Мінську, або проводить засідання в режимі відеоконференції. До її складу входять представники України, Росії та ОБСЄ.

Спочатку українську делегацію на переговорах очолював Кучма. 2 жовтня 2018 року прес-секретар експрезидента Дарка Оліфер повідомила, що він провів останнє засідання як голова української делегації на мінських переговорах.

Кучму замінив експрем'єр-міністр, ексголова СБУ і Міністерства оборони, колишній секретар РНБО Євген Марчук. 19 травня 2019 року він вийшов із тристоронньої групи.

3 червня Зеленський заявив, що українську делегацію знову очолив Кучма.

Наступне засідання ТКГ відбудеться 5 червня в Мінську. Кучма повідомив, що на переговорах Україна ініціюватиме припинення вогню на Донбасі на час жнив.