Зеленський про обмін утримуваними особами: Як ми говорили, так і зробили – до Нового року

Зеленський: Найголовніше – люди вдома
Фото: president.gov.ua

Обмін утримуваними особами, що відбувся 29 грудня, – це велика перемога, заявив президент України Володимир Зеленський.

Обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО, що відбувся, – це виконання першої частини домовленостей, яких було досягнуто на саміті в нормандському форматі в Парижі, заявив президент України Володимир Зеленський під час спілкування із журналістами в аеропорту "Бориспіль", повідомляє пресслужба глави держави.

"Я хочу подякувати всім лідерам "Нормандської четвірки". Усе, про що домовлялися в цьому питанні, виконано", – сказав Зеленський.

Він назвав великим досягненням звільнення українців із полону та їхнє повернення на підконтрольну Україні територію, до рідних і близьких.

"Я хочу привітати всіх українців. Я не знаю, як це назвати. Велика перемога. Найголовніше – люди вдома", – продовжив президент.

Він зазначив, що 29 грудня було звільнено 81 людину. 76 із них повернулися в Україну, а "п'ятеро залишилися на тимчасово окупованих територіях зі своїми сім'ями".

Зеленський підкреслив, що якщо ці люди висловлять бажання переїхати на підконтрольну Україні територію, їм буде надано таку можливість.

"Найголовніше – люди вдома. Як ми говорили, так і зробили – до Нового року. Тому зустрічатимуть Новий рік у сім'ях, удома, з батьками, з дітьми. Це чудово", – сказав Зеленський.

29 грудня на контрольно-пропускному пункті "Майорське" в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між Україною та окупованими районами Донбасу. За даними Служби безпеки України, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців. Україна видала ОРДЛО 124 людини, повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська.

Про обмін утримуваними особами між Україною та представниками ОРДЛО домовилися на зустрічі "Нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня.