21 грудня на Донбасі бойовики тричі порушили перемир'я, поранено українського військовослужбовця – штаб ООС

Війна на Донбасі триває з 2014 року
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

У вівторок, 21 грудня, бойовики на Донбасі тричі порушили домовленості щодо припинення вогню, поінформував у Facebook уранці 22 грудня пресцентр штабу операції Об'єднаних сил (ООС).

"21 грудня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано три порушення режиму припинення вогню, один із яких – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. [...] Унаслідок дій ворога один військовослужбовець Об'єднаних сил дістав поранення", – ідеться в повідомленні.

За даними штабу ООС, бойовики у вівторок відкривали вогонь у районі населених пунктів Широкине (зі стрілецької зброї) та Мар'їнка (з мінометів калібру 120 мм), а біля Красногорівки "виявлено та знищено безпілотний літальний апарат противника типу "Квадро".

"Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи забороненого Мінськими домовленостями озброєння, і змусили противника припинити обстріли", – розповіли у пресцентрі.

Станом на 7.00 середи, 22 грудня, порушень режиму припинення вогню з боку окупантів не зафіксовано.

20 грудня бойовики порушили перемир'я чотири рази.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри факти й докази, які надає Україна.

За даними української омбудсменки Людмили Денісової, за час збройного конфлікту на Донбасі загинуло майже 14 тис. українців, із них 4 тис. – цивільні особи, зокрема 158 дітей.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

18 жовтня в ЗСУ поінформували, що від початку 2021-го в боях на Донбасі загинуло 55 українських військовослужбовців, 217 було поранено.