Арестович: Наше завдання – виснажити росіян. Ми це завдання вирішуємо

Арестович: Якщо збережемо армію, то збережемо і країну, якщо втратимо армію – втратимо і армію, і країну
Фото: Генеральний штаб ЗСУ – General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Основне завдання Збройних сил України наразі – виснажити супротивника. Про це в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович.

"Треба розуміти дуже чітко, що завдання – не утримання районної місцевості. Проста дилема Кутузова: якщо збережемо армію, то збережемо і країну, якщо втратимо армію – втратимо і армію, і країну. Нам важливо зберегти нашу живу силу і виснажити супротивника. Поки що цей наступ – матір усіх наступів, як оголосила російська сторона 4 квітня, – він же триває вже понад 2,5 місяця. Максимальне просування становить 25 км, це ніщо взагалі. Заплачено за це тисячами життів російських солдатів, якщо навіть не під десяток тисяч уже заплатили. Я вже не кажу про мобілізованих у так званих "ЛНР" і "ДНР" – там узагалі катастрофа. Ми їх виснажуємо там, наше завдання – їх виснажити. Це наше головне оперативне завдання, і ми це вирішуємо. А їхнє завдання – захопити, вони поки що його не можуть вирішити", – наголосив Арестович.

Він зазначив, що щойно ЗСУ втратять можливості виснажувати противника й виникне реальна загроза захоплення українських підрозділів – вони відійдуть.

"[Противник] вирішить у такий спосіб завдання, але тут треба правильно розуміти, що вони його вирішать так само, як узяття Попасної, коли підрозділи, які взяли [цей населений пункт], втратили по 60–80% особового складу й техніки. Їх перевели на тривалий період відновлення, а отже, ми вирішили своє завдання – ми їх виснажили. І для підготовки наступного наступу – Слов'янськ, Краматорськ, Бахмут – їм треба буде, по-перше, дуже довго накопичуватися, а час працює на нас, бо нам іде допомога. А по-друге, цей тривалий період і нам дає змогу підготувати оборону тощо. Ви ж розумієте, що такими темпами навіть їхнє основне завдання – узяти Луганську та Донецьку області й вихід на адмінкордон – можна вирішувати місяцями. А протягом місяців дуже багато чого станеться – в аспекті ленд-лізу, боєздатності українських Збройних сил тощо. Тож це рівняння здебільшого розв'язується на нашу користь", – резюмував Арестович.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На початку квітня російські війська Збройні сили України вигнали з північних областей країни. Наразі бої тривають на Донбасі, у Харківській області та в південній частині України.

За даними Генштабу ЗСУ, втрати серед особового складу російських окупантів після повномасштабного вторгнення РФ в Україну сягнули приблизно 34,1 тис. військових.