Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні. До нього входять ракетні системи HIMARS

Реактивні системи залпового вогню HIMARS увійшли до 11-го пакету допомоги США Україні
Фото: ЕРА
Президент США Джо Байден офіційно оголосив 1 червня про новий пакет військової допомоги Україні. Його заяву опублікували на сайті Білого дому.

"Сьогодні я оголошую про новий значний пакет допомоги у сфері безпеки, щоб забезпечити своєчасну та критично важливу допомогу українським військовим. Завдяки додатковому фінансуванню України, ухваленому за переважної двопартійної підтримки Конгресу США, Сполучені Штати зможуть і надалі надавати Україні більше зброї, яку вона так ефективно використовує для відбиття російських атак. Цей новий пакет озброїть їх новими можливостями та сучасною зброєю, включно з [реактивними системами залпового вогню] HIMARS із боєприпасами, щоб захистити свою територію від російського наступу", – заявив Байден.

Він зазначив, що США й надалі підтримуватимуть Україну і надаватимуть оборонну допомогу.

"Народ України й надалі надихає світ своєю мужністю та рішучістю, хоробро борючись за захист своєї країни й демократії від російської агресії", – додав Байден.

Деталей про цей пакет військової допомоги Білий дім не повідомляв, ЗМІ писали, що його загальна вартість  $700 млн. Це вже 11-й пакет оборонної допомоги США Україні та перший, у якому використовують кошти із суми у розмірі $40 млрд, нещодавно затвердженої Конгресом.

За даними CNN, HIMARS будуть оснащені боєприпасами з дальністю дії до 80 км. Телеканал зазначив, що це набагато менше, ніж максимальна дальність дії боєприпасів для цих систем (приблизно 300 км), але набагато більше, ніж у зброї, яку передавали Україні досі. Наприклад, гаубиці M777, які США вже постачають Україні, мають максимальну дальність дії приблизно 25 км.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

У Пентагоні повідомляли 21 травня, що від початку роботи адміністрації Байдена США виділили Україні приблизно $4,5 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, зокрема приблизно $3,8 млрд – від початку вторгнення Росії 24 лютого. Усього з 2014 року Сполучені Штати виділили Україні понад $6,5 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, говорив речник оборонного відомства США Джон Кірбі. Після цього США оголосили про ще один – 10-й – пакет допомоги на $100 млн.

Окремо у США ухвалили закон про ленд-ліз для УкраїниЗгідно із цим документом, президент США зможе дозволити уряду позичати або давати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи, "яких зачепило вторгнення Російської Федерації в Україну", щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн і захистити їхнє цивільне населення від імовірного вторгнення або агресії з боку Росії, що триває. Україна не має заздалегідь платити за постачання техніки та озброєнь, їй нададуть відтермінування оплати.