Більшість об'єктів, які РФ визначила як мішені уранці 31 жовтня, вдалося врятувати – Зеленський

Зеленський: Якщо у Кремлі наслухалися пропагандистів і вирішили, що темрява допоможе тиснути на українців, то нехай потім не дивуються своїм втратам, коли побачать, як українці ведуть "переговори" у темряві
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні, опублікованому 31 жовтня, висловив подяку підрозділам сил протиповітряної оборони країни, які відбивають атаки окупантів ракетами і дронами.

"Немає у російських терористів таких ракет, які могли б влучити в українське бажання жити, жити цивілізовано й дбати одне про одного. А якщо хтось там у Кремлі наслухався своїх божевільних пропагандистів і вирішив, що темрява в Україні допоможе тиснути на українців, то хай потім не дивується вже своїм втратам, коли побачить, як українці ведуть "переговори" в темряві. Сьогодні дуже добре спрацювали наші Повітряні сили і всі, хто залучений до захисту неба. Більшість об’єктів, які терористи визначили собі за мішені, вдалося врятувати", – сказав він.

Зеленський нагадав, що за ранок 31 жовтня окупанти використали для масованого удару 55 крилатих ракет, з них 45 збили українські захисники.

Крім того, у понеділок ЗСУ збили чотири російські вертольоти – три в Херсонській області й один – у Донецькій, зазначив президент.

"Звичайно, ми будемо й надалі посилювати нашу протиповітряну оборону. Але вже зараз на кожні 10 влучань терористам доводиться витрачати мінімум учетверо більше ракет. Ще гірші показники у Росії по дронах, зокрема й по тих, які поставили їм спільники з Ірану. І це бачить світ. Бачить, що колишня "друга армія світу" вже навіть не 22-га за своєю ефективністю. А ми зробимо все, щоб пішла вона взагалі у другу сотню. І це буде", – додав він.

Також президент висловив подяку співробітникам Держслужби з надзвичайних ситуацій, які минулого тижня і 31 жовтня ліквідовували наслідки атак окупантів.

"Вони працювали навіть попри загрозу повторних ударів і загасили десятки пожеж, – наголосив Зеленський. – Велика подяка й усім енергетикам, працівникам комунальних служб, місцевому самоврядуванню, обласним адміністраціям – кожному й кожній, хто повертає нормальне життя. Не менша подяка тим нашим людям, які кожен на своєму рівні гарантують, що відповідь терористам обов’язково буде".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Уранці 31 жовтня російські війська масовано атакували територію України, зокрема столицю. У Генштабі ЗСУ поінформували, що українські захисники збили 45 із 55 крилатих ракет, випущених РФ по об'єктах інфраструктури. Протягом дня війська країни-окупанта використовували для атак також зенітні ракети С-300, БПЛА Shahеd-136 та "Ланцет-3", розповів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Відомо про удари РФ по об'єктах інфраструктури у Київській, Запорізькій, Харківській, Черкаській, Кіровоградській, Чернівецькій та Дніпропетровській областях. Повітряна тривога лунала по всій Україні. 13 людей постраждали внаслідок обстрілів, поінформували у поліції.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що є ураження в 10 регіонах, пошкоджено 18 об'єктів, більшість із яких – енергетичні. Знеструмлено сотні населених пунктів у семи областях України.

Через масовані обстріли критичної інфраструктури в Україні вводять екстрені вимкнення електроенергії, оголосили в Офісі президента.