Блокада Донбасу зачепила контрабанду із Китаю до Європи, ось це вже справді страшно – Небоженко

Небоженко: В Європі таке востаннє відбувалося в Югославії у 19911994 роках
Скріншот: hromadske.tv / YouTube

Блокада Донбасу заважає транзиту вантажів, які не мають стосунку ні до України, ні до Росії, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Через блокаду Донбасу була порушена контрабанда вантажів, яку контролюють іноземні кримінальні структури, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Блокада Донбасу зачепила контрабанду із Китаю до Європи, ось це вже справді страшно. Це величезний контрабандистський вузол, який проходив саме через схід України. В Європі таке востаннє відбувалося в Югославії у 1991–1994 роках. Блокада на Донбасі заважає транзиту вантажів, які не мають жодного стосунку ні до України, ні до Росії. До цього причетні серйозні кримінальні структури, які женуть все – від меблів до наркотиків", – підкреслив Небоженко.

26 грудня 2016 року ветерани добробатів оголосили про початок блокади "ЛДНР", вимагаючи звільнення заручників. Через це Україна перестала отримувати вугілля та інші товари з окупованих територій.

У січні було заблоковано дві залізничні гілки у Луганській області. На початку лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд біля Бахмута Донецької області, наприкінці місяця вони відкрили перший редут і на маріупольському напрямку.

Також 10 лютого учасники блокади перекрили трасу Ясинувата – Костянтинівка, де почалися інженерні роботи та облаштування місцевості.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман стверджує, що блокада негативно позначається на діяльності підприємств, які є залежними від поставок із окупованих територій, а в підсумку – на енергопостачанні українських міст.

Голова МВС України Арсен Аваков назвав блокаду "авантюрою" і назвав відповідальними за неї партію "Самопоміч" та її парламентську фракцію.