Боєздатність військових сил Росії буде обмеженою, незважаючи на навчання в Білорусі – британська розвідка

У розвідці Великобританії оцінили ефективність російських збройних сил
Фото: EPA
За даними британської розвідки, Росія завершила навчання 2-ї гвардійської мотострілецької дивізії в Білорусі, яка проводила навчання з осені 2022 року. Більшість її перекинули назад у Росію, перш ніж майже напевно повторно залучать в операціях в Україні, повідомляє міністерство оборони Великобританії у Twitter 26 січня.

Друга ГМСД входить до складу 1-ї гвардійської танкової армії, вона зазнала великих втрат на початковому етапі повномасштабної війни, зазначають у повідомленні.

За даними розвідки, зараз це здебільшого мобілізований персонал, який експлуатує старе обладнання, зняте зі зберігання. Його бойова ефективність, імовірно, буде обмеженою, незважаючи на кілька тижнів проведених навчань.

"Є реальна ймовірність того, що інші російські підрозділи ротують у Білорусі для аналогічної підготовки й що Росія й далі використовуватиме цю модель для відновлення й підготовки підрозділів для збереження своїх сил в Україні", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим та окупувала частину Донецької й Луганської областей.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої тривають на сході й півдні країни.

На території Білорусі із 16 січня до 1 лютого проводять льотно-тактичні навчання білоруської й російської армій, а також повітряно-космічних сил Росії. Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко повідомляв 25 січня, що наразі там не фіксують небезпечної для України активності.