Після війни Росія не зникне – Боррель

Боррель: Росія не зникне. Росія великий народ. Ми нічого не маємо проти росіян, вони також страждають від цієї війни, вони втрачають життя
Фото: ЕРА
Після завершення війни Росії проти України РФ не зникне, заявив верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель в інтерв'ю "Настоящему времени", яке вийшло 23 лютого.

Про це Боррель заявив, відповідаючи на запитання, чи склав ЄС приблизний план, як зберегти мир на континенті після перемоги України і як союз планує вести справи із РФ після війни.

"Росія не зникне. Росія великий народ. Ми нічого не маємо проти росіян, вони також страждають від цієї війни, вони втрачають життя. І вони втрачають економічні можливості, добробут. І Росія залишиться після закінчення війни. Але ми маємо почати думати над тим, як можна відновити мир і безпеку в Європі. І це має колись статися і що скоріше, то краще. І ми маємо подумати як. А Росія... Хто представлятиме Росію після війни? Хто знає?" – сказав він.

На думку Борреля, зараз "потрібно думати про те, як ми можемо покласти край цій війні", щоб відновити територіальну цілісність і суверенітет України.

"А далі подивимося. Як я вже сказав, маємо тримати двері відчиненими для будь-якого мирного процесу, який відповідатиме цим принципам", додав він.

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим і окупувала частину Донецької й Луганської областей.

Спочатку, за даними СБУ, президент РФ Володимир Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

У квітні росіян вигнали з північних областей, у вересні деокупували майже всю Харківську область, у листопаді сили оборони України деокупували частини Херсонської області разом з обласним центром, а також Миколаївської області. Зараз найзапекліші бої тривають на сході країни.