Червоний Хрест досі не дістав доступу до полонених з "Азовсталі"

Червоний Хрест відвідав лише кілька сотень військовополонених з обох боків
Фото: EPA
Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) не може гарантувати безпеку українських військовополонених після того, як вони потрапили до рук противника. Про це 1 вересня під час пресконференції у Києві заявив гендиректор МКЧХ Роберт Мардіні, повідомило агентство "Укрінформ".

За його словами, після евакуації військових з "Азовсталі" у Маріуполі Донецької області комітет зміг зареєструвати приблизно 1800 осіб, але відвідати їх після того, як вони потрапили на окуповану територію, представники Червоного Хреста не змогли. Ідеться про виправну колонію, яка розташована в населеному пункті Оленівка Донецької області, де загинуло орієнтовно 50 полонених.

Мардіні повідомив, що наразі представникам очолюваної ним організації вдалося відвідати лише кілька сотень військовополонених з обох сторін. Комітет і далі вимагає доступу до всіх військовополонених, керуючись гуманітарними зобов'язаннями та мандатом за Женевськими конвенціями, додав він. Точної цифри, скільки на окупованій території військовополонених, Мардіні не назвав, зазначивши, що в організації цього не знають і не хочуть спекулювати цифрами.

Голова комітету додав, що між тим, що зараз може робити організація, і тим, що має, згідно з Третьою женевською конвенцією, "величезна прірва". Він запевнив, що його колеги "важко працюють" над тим, щоб Червоний Хрест зміг відвідати полонених і подбати про їхні права і кращі умови.

Контекст:

Бійці "Азову", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники та поліцейські до травня 2022 року протистояли в Маріуполі російським військам, які відкрито вторглися в Україну 24 лютого.

Генеральний штаб ЗСУ повідомив пізно ввечері 16 травня, що з "Азовсталі" евакуювали 264 українських військовослужбовців, зокрема 53 тяжкопоранених. Їх перевезли до Новоазовська й Оленівки, які розташовані на території, підконтрольній бойовикам "ДНР".

Президент України Володимир Зеленський 6 червня заявив, що в полоні окупантів перебуває 2,5 тис. українських воїнів – захисників "Азовсталі".

1 червня розпочала діяльність Асоціація сімей захисників "Азовсталі", метою якої є повернення рідних додому.

29 липня окупанти заявили про загибель українських військовополонених, які перебували у приміщенні колишньої 120-ї виправної колонії в Оленівці на не підконтрольній українському уряду території Донецької області. Окупанти оголосили про загибель 50 людей унаслідок нібито "удару" ЗСУ із застосуванням наданих США систем HIMARS.