"Що більше людей виїде зараз, то менше армія РФ встигне вбити". Зеленський закликав донеччан евакуюватися

Зеленський: Ми не Росія. Для нас кожне життя має значення
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський закликав донеччан евакуюватися. Про це він заявив під час відеозвернення, опублікованого 30 липня його пресслужбою.

Він зазначив, що сотні тисяч людей залишаються у зоні бойових дій.

"Багато хто відмовляється виїхати… Але це справді потрібно зробити. Це рішення все одно доведеться ухвалювати. Усе одно! Повірте мені. І що раніше це буде зроблено, що більше людей виїде з Донецької області зараз, то менше людей російська армія встигне вбити. Тому, якщо у вас є змога, говоріть, будь ласка, з тими, хто ще залишається в зонах бойових дій на Донбасі. Будь ласка, переконуйте їх, що виїхати потрібно, а особливо якщо це сім’ї з діточками. Якщо у вас є змога допомогти переселенцям – зробіть це", – сказав Зеленський.

Президент нагадав, що уряд ухвалив рішення про обов'язкову евакуацію і Кабмін організовує супровід та виплати евакуйованим.

"Потрібно тільки рішення від самих людей, які досі його не ухвалили для себе. Їдьте, ми допоможемо. Ми – не Росія. Саме тому для нас кожне життя має значення. І ми будемо використовувати всі доступні можливості, щоб урятувати якнайбільше життів і щоб по максимуму обмежити російський терор. На цьому етапі війни для Росії терор – це основна зброя. І тому основне завдання кожного українця, кожного захисника свободи й людяності у світі – робити все, щоб ізолювати державу-терориста і щоб захистити якнайбільше людей від російських ударів", – заявив глава держави.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. На початку квітня окупантів вигнали з північних областей України, бої тривають на сході й півдні країни.

Донецьку область Збройні сили України контролюють на 45%, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко 2 липня.

Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 28 липня закликала жителів Донецької області евакуюватися. За її словами, області у центрі та на заході України готуються приймати жителів  східних регіонів.

29 липня Кабмін створив координаційний штаб для організації евакуації донеччан, його очолила Верещук.

30 липня Верещук заявила, що евакуація є обов'язковою, якщо жителі регіону не згодні, вони мають підписати відмову. Серед найважливіших причин евакуації вона назвала постійні обстріли та неможливість забезпечити опалювальний сезон. За словами віцепрем'єрки, з підконтрольної уряду частини Донецької області треба евакуювати понад 200 тис. осіб.