Данілов: "Друга трансформаторна" – це тепер офіційно про армію Росії

Данілов: Росармія веде "героїчну" боротьбу з українськими ГЕС і ТЕЦ
Фото: Олексій Данілов / Facebook
Після низки масованих атак РФ по енергетичних об'єктах в Україні секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов назвав російську армію "трансформаторною".

"Друга трансформаторна армія" – тепер офіційно про росармію, яка котрий день поспіль веде "героїчну" боротьбу з українськими ГЕС і ТЕЦ. Ці покидьки вже пробували позбавити нас пального, а світ – зерна. Впораємося і з цим енергетичним фронтом. Усе буде Україна!" – написав він у Facebook 25 листопада.

Російську армію називали "другою армією світу". Як зазначав російський політолог Станіслав Бєлковський, повномасштабна війна РФ проти України довела, що армія РФ є неефективною.

"Ми знаємо, що у [президента Росії Володимира] Путіна немає збройних сил. Нам же розповідали, що це друга армія світу, скорочено [російською] – "ВАМ". Тому зараз я вигадав бренд "ФІГВАМ". Це рубрика, що описує реальний стан колишньої другої армії світу", – сказав політолог в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону в жовтні.

Міністр оборони України Олексій Резніков ще в серпні заявляв, що армію РФ більше не можна назвати "другою армією світу".

Контекст:

Росія здійснює масовані обстріли критичної інфраструктури України від початку жовтня.

Унаслідок обстрілів 23 листопада загинуло 10 людей, повідомляли у МВС увечері того самого дня. Пізніше стало відомо про ще двох загиблих у Вишгороді. Влучання в об'єкти критичної інфраструктури та інші об'єкти зафіксували, зокрема, у Києві, Київській, Львівській і Кіровоградській областях.

Через пошкодження об'єктів енергосистеми чотири українські АЕС були від'єднані від мережі, проблеми з електро-, водо- і теплопостачанням фіксували по всій країні.

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, українські захисники збили 51 із 70 російських ракет і п'ять ударних БПЛА. Водночас президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначали, що окупанти випустили по Україні 67 ракет.

До вечора 24 листопада виробники електроенергії забезпечили приблизно 50% потреб українців, працювала значна частина ГЕС і ТЕС, набирали потужність атомні станції, проінформувала пресслужба "Укренерго". До 11.00 25 листопада дефіцит електроенергії в Україні, за даними компанії, скоротився до 30% від потреби. До вечора рівень дефіциту в енергосистемі не змінився.