Данілов розповів, як кримські колаборанти можуть пом'якшити собі вирок

Данілов: На порядку денному питання поетапної демілітаризації з подальшою деокупацією Криму
Фото: Олексій Данілов / Facebook

Колаборанти в тимчасово окупованому Росією Криму мають можливість пом'якшити собі вирок. Про це 19 серпня у Twitter заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

За його словами, для цього зрадникам потрібно надати Службі безпеки України цінну інформацію про російські військові об'єкти й техніку, які є на території півострова.

"Крим є суверенною територією України. На порядку денному питання поетапної демілітаризації цієї території з подальшою її деокупацією", – наголосив Данілов.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Після окупації РФ розпочала мілітаризацію Криму.

Після того, як у лютому 2022 року РФ розпочала повномасштабну війну проти України, українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

У серпні у Криму сталося кілька вибухів на військових об'єктах Росії. 9 серпня вибухи пролунали на військовому аеродромі Саки в селищі Новофедорівка. У підсумку, за даними Збройних сил України, було знищено щонайменше дев'ять ворожих літаків. Загинула одна людина, 13 постраждали. У міноборони РФ заявили, що сталася "детонація кількох авіаційних боєприпасів", і наголосили, що "жодного вогневого впливу" по аеродрому не було.

16 серпня в селі Майське поблизу міста Джанкой почалися вибухи на складі з боєприпасами, також було пошкоджено залізничне полотно. Окупаційна влада повідомила про двох постраждалих. Цього самого дня у Джанкої сталася пожежа на електричній підстанції, а в селищі Гвардійське – вибухи на військовому аеродромі. Вибухи у Джанкойському районі міноборони РФ пояснило диверсією, ситуації в Гвардійському окупаційна влада не коментувала.

ЗМІ 18 серпня ввечері повідомили про вибухи в районі військового аеродрому Бельбек у Криму. Окупаційна влада Севастополя заявила, що збили БПЛА. Жителі Криму також повідомляли про кілька вибухів у районі Керчі. Окупаційна влада заявила, що і в цьому випадку спрацювала ППО.

Україна офіційно не підтвердила своєї причетності до подій у Криму, проте низка авторитетних західних ЗМІ, зокрема CNN і The New York Times, стверджують, що за вибухами у Криму стоїть українська сторона. Президент України Володимир Зеленський закликав жителів півострова та інших окупованих територій не наближатися до російських військових об'єктів.