Данілов заявив, що "світ може вибухнути", якщо Захід перестане постачати Україні зброю

Данілов вважає небезпечним для Заходу пов'язувати військову допомогу ЗСУ з готовністю України вести переговори з РФ
Фото: president.gov.ua

Країни Заходу, надаючи оборонну допомогу Україні, допомагають також і собі, у такий спосіб захищаючись від агресивних намірів Росії. Про це секретар РНБО Олексій Данілов розповів 14 листопада в ефірі національного телемарафону, який транслював у YouTube телеканал "Рада".

Коментуючи думку, що союзники можуть змушувати Україну до переговорів із Росією, використовуючи ймовірне припинення військової допомоги як важіль впливу, Данілов засумнівався в реальності такого сценарію і попередив про його небезпеку.

"У публічному суспільстві та просторі все стає відомо. Я можу сказати, що коли у 2008 році нам відмовили у ПДЧ (плані дій для членства в НАТО. "ГОРДОН"), на той час був інший інформаційний простір, не було тих соціальних мереж, які сьогодні існують. Якщо нам припинять постачання зброї, повірте, світ може вибухнути і тоді розмови про демократію та вільний світ, про те, що ми захищаємо Європу, куди вони мають подітися?" – сказав Данілов.

На думку секретаря РНБО, для західних країн це досить небезпечна річ – припинити нам допомогу.

Американська газета The Wall Street Journal написала 13 листопада, що радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван під час поїздки до Києва 4 листопада передав президенту України Володимирові Зеленському та його команді послання, що Київ має "хоча б мати вигляд" відкритості для завершення війни через переговори.

В українському політикумі після цього почали висловлювати думки, що союзники можуть тиснути на Україну, схиляючи до переговорів, і ув'язати це питання з постачанням військової допомоги. Однак того ж дня, 13 листопада, Салліван пообіцяв, що США найближчими тижнями оголосять новий пакет допомоги для України.

Після повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну 24 лютого Сполучені Штати активно підтримують Україну, регулярно надаючи озброєння і фінансову допомогу. Зокрема, у США ухвалили закон про лендліз для України.

У Пентагоні заявили, що Сполучені Штати планують забезпечити Україну зброєю на "місяці й роки вперед".

Загалом, за даними Пентагону станом на 10 листопада, США виділили Україні допомоги в галузі безпеки на суму понад $19,3 млрд із січня 2021 року. З 2014 року США виділили Україні понад $21,4 млрд на допомогу в галузі безпеки, з яких понад $18,6 млрд – від початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Контекст:

Переговори про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. Відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня в Туреччині). Крім того, делегації зустрічалися у відеоформаті. У травні переговорний процес було припинено, бо з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України.

Президент України Володимир Зеленський напередодні повномасштабної війни та протягом кількох місяців після її початку наполягав на особистій зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

У Москві відповідали відмовою, вимагали капітуляції України та погодження на умови РФ.

30 вересня президент РФ Володимир Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

У відповідь Зеленський заявив, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. 4 жовтня Зеленський ввів у дію ухвалене 30 вересня рішення Ради нацбезпеки і оборони, у якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

9 листопада голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що відступ росіян із Херсона – добрий привід для переговорів. Байден того ж дня висловив думку, що відступ Росії з Херсона дасть Україні та Росії час, щоб "відкалібрувати" свої позиції на зиму, і додав: "Ще треба з'ясувати, чи буде ухвалено рішення про готовність чи неготовність України до компромісу з Росією". Він наголосив, що США не мають наміру говорити їм, що вони мають робити.

"Я не знаю, що вони збираються робити. Але я знаю одне: ми не збираємося говорити їм, що вони мають робити", – наголосив Байден.

10 листопада Зеленський сказав, що все ж таки не відкидає переговорів із РФ. Він наголосив, що, "крім ультиматумів, нічого не чув від чинного президента РФ", але "не зачинив двері". Зеленський наполягає, що переговори можливі за таких умов: відновлення територій, повага до Статуту ООН, відшкодування завданих війною збитків, покарання воєнних злочинців, гарантії ненападу.