Диппредставництво ЄС повертається до Києва

Євросоюз поновлює дипломатичну присутність у Києві
Фото: wikipedia.org
Дипломатичне представництво Європейського союзу в Україні повертається з польського Жешува до Києва. Про це повідомила 8 квітня пресслужба Європейської служби зовнішніх зв'язків у Брюсселі (ЄСЗЗ).

Під час свого візиту до Києва верховний представник ЄС Жозеп Боррель оголосив, що роботу представництва ЄС в Україні тепер знову вестимуть із Києва.

"Цим візитом Європейський союз повертається назад до Києва. Я маю це на увазі буквально: глава нашого представництва повернувся сюди, щоб ми могли ще пряміше і тісніше працювати з українською владою", – цитує Борреля пресслужба ЄСЗЗ.

Голова представництва ЄС Матті Маасікас супроводжував Борреля та президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн під час їхнього спільного візиту до Києва 8 лютого. Він залишився у столиці, щоб знову відкрити приміщення представництва й оцінити умови для поступового повернення всіх працівників до Києва.

"Під час нашого перебування в Києві ми на власні очі переконалися у здатності української адміністрації забезпечити ефективне і повноцінне функціонування державних та урядових структур, незважаючи на дуже складні обставини. Повернення нашої делегації до Києва забезпечить ще кращу взаємодію з урядом та більшу підтримку українського народу", – додав Боррель.

У пресслужбі зазначили, що після російського вторгнення 24 лютого представництво Європейського союзу було тимчасово переміщено до польського міста Жешува. Воно координувало європейську та міжнародну допомогу Україні. Деякі співробітники, як і раніше, працюватимуть звідти.

Контекст:

У січні – лютому 2022 року на тлі загрози російського вторгнення багато країн, включно зі США та Великобританією, евакуювали свої дипмісії з Києва на захід України або за межі країни. Деякі посольства виїхали після початку повномасштабних бойових дій.

Щонайменше двоє послів не покидали столицю України весь цей час – посол Польщі Бартош Ціхоцький та посол Ватикану Вісвалдас Кулбокас.

Посол Ватикану в інтерв'ю Delfi 2 березня говорив, що на той момент у місті залишалося ще восьмеро чи дев'ятеро послів, із них п'ятеро – із країн ЄС.

27 березня до Києва прибув тимчасовий повірений у справах Республіки Словенія в Україні Боштян Лесяк (посол Словенії працює з міста Жешув у Польщі). 4 квітня про повернення посла до Києва заявив міністр закордонних справ Литви. 5 квітня до столиці України повернулося посольство Туреччини.