Доба в ООС. Порушень перемир'я не зафіксовано, тривають пошуки двох військовослужбовців, які гасили пожежу

Військові зі складу ООС гасять пожежі на Донбасі
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

5 вересня та з опівночі 6 вересня на Донбасі режим тиші зберігають по всій лінії розмежування. Військовослужбовці зі складу Об'єднаних сил продовжують гасити масштабні лісові і степові пожежі.

Минулої доби в зоні проведення операції Об'єднаних сил не було зафіксовано порушень перемир'я. Про це повідомляє пресцентр штабу ООС на своїй сторінці у Facebook.

"5 вересня на всіх ділянках відповідальності українських підрозділів обстрілів із боку противника не зафіксовано. Режим тиші зберігався по всій лінії розмежування", – ідеться в повідомленні.

Станом на ранок 6 вересня введений режим тиші зберігають повністю.

У штабі зазначили, що військовослужбовці Збройних сил України спільно з представниками Державної служби з надзвичайних ситуацій та особовим складом інших підрозділів ООС продовжують боротьбу з масштабними лісовими і степовими пожежами. Уже ліквідовано пожежі поблизу Красногорівки, Гладосового, Валуйського і Новгородського.

"Станом на ранок ліквідовано вогонь і поблизу Верхньоторецького. Проте під час гасіння пожежі полум’ям були відрізані від решти особового складу двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил. Пошуки бійців тривають", – підкреслили у штабі.

Триває гасіння пожежі поблизу Луганського, в районі населених пунктів Трьохізбенка – Лопаскине – Лобачеве осередки загоряння вдалося локалізувати, ідеться в повідомленні.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Президент України Володимир Зеленський відзначав, що Об'єднані сили на Донбасі будуть відповідати на ворожі обстріли і після набуття перемир'ям чинності.

За словами начальника Генштабу – головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака, режим припинення вогню виконують з обох сторін, поодинокі випадки його порушення не є системними.

26 серпня у штабі ООС повідомили, що протягом першого місяця режиму повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі в лавах українських військових немає бойових утрат і поранень.

Із 27 липня до вечора 2 вересня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 908 порушень припинення вогню на Донбасі.