Двох російських агентів, які "зливали" окупантам позиції ЗСУ, засудили до восьми та 10 років позбавлення волі

Співробітники СБУ затримали зловмисників у березні й жовтні минулого року під час контрдиверсійних заходів
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Двом російським агентам, які "зливали" окупантам інформацію про позиції Збройних сил України в Донецькій області, суд дав вісім та 10 років позбавлення волі відповідно. Про це 30 січня у Telegram повідомила пресслужба СБУ.

"У ході слідчо-оперативних дій зібрано беззастережні докази провини ще двох ворожих поплічників. Зловмисники збирали для агресора розвіддані про дислокацію та переміщення підрозділів сил оборони у прифронтових районах Донецької області", – ідеться у повідомленні.

За даними спецслужби, насамперед їх цікавили позиції українських захисників у Слов'янську та Краматорську.

Крім цього, засуджені передавали ворогу дані про місцерозташування й інформацію про технічний стан об'єктів критичної інфраструктури регіону. Отримані дані російські окупанти використовували для прицільних ракетних ударів по українських містах.

"Співробітники СБУ затримали обох зловмисників у березні та жовтні минулого року під час контрдиверсійних заходів у Донецькій області. Серед засуджених – місцевий житель, який здійснював фото-, відеофіксацію переміщення військової техніки ЗСУ. Розвідувальну інформацію передавав через анонімні месенджери своєму вітчиму, який перебував у лавах окупаційних угруповань і співпрацював зі спецслужбами РФ", – зазначили у СБУ.

Ще один злочинець, за даними спецслужби, надсилав "звіти" про базування українських військ у спеціально створений агресором чат-бот "народної міліції ДНР". Для конспірації зловмисник зареєструвався у месенджері під жіночим ім'ям.

На підставі зібраних доказів суд визнав фігурантів винними за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичному угрупованні чи терористичній організації) і ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване розповсюдження інформації про напрямок, переміщення зброї, озброєння і бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розташування Збройних сил України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань, скоєне в умовах воєнного стану).

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року, про вторгнення оголосив президент РФ Володимир Путін. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим й окупувала частину Донецької і Луганської областей.

Наприкінці серпня 2022 року ЗСУ контролювали 45% території Донецької області. Пізніше повідомили про звільнення нових територій.