Двох росіян – ідеологів "денацифікації" України оголошено у міжнародний розшук

У СБУ наголосили, що зібрали вичерпну доказову базу для притягнення пропагандистів до відповідальності
Фото: depositphotos.com
Служба безпеки України завершила досудове розслідування щодо двох російських пропагандистів, які публічно закликали до геноциду українців та війни в Україні. Про це повідомив пресцентр СБУ 29 липня.

Ідеться про автора книги "Денацификация Украины. Страна невыученных уроков" Армена Гаспаряна і політтехнолога, автора статті "Что Россия должна сделать с Украиной" Тимофія Сергейцева.

"Саме Гаспарян поширив термін "денацифікація" в Росії і став використовувати його щодо України... У 2018 році він видав свою книгу, яка просуває вигадані наративи щодо неспроможності становлення Української держави та закликає керівництво Росії до військового нападу на Україну", – ідеться у повідомленні СБУ.

Сергейцев – автор численних публікацій, в яких він просував ідеї про неспроможність України, "неповноцінність та другосортність української нації, а також про необхідність її знищення", зазначили в СБУ.

"Їх оголошено у міжнародний розшук, тож тепер вони стали нев'їзними до цивілізованих країн світу", – ідеться у повідомленні.

Їх підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади), ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України), ч. 2 ст. 442 (геноцид).

За результатами досудового розслідування обвинувальні акти передали до суду. У СБУ заявляють, що слідчі служби зібрали вичерпну доказову базу для притягнення пропагандистів до відповідальності.

Гаспаряна повідомили про підозру у публічних закликах до геноциду у квітні 2022-го, Сергейцева – у травні 2022 року, повідомляли в Офісі генпрокурора України.

Контекст:

Росія багато років звинувачує Україну в тому, що вона нібито підтримує нацизм. 24 лютого президент РФ Володимир Путін, оголошуючи про повномасштабне вторгнення російських військ до України, заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України".

Президент України Володимир Зеленський відповів, що це "чистий нацизм та знищення української нації". "Те саме було в 40-х роках, нацистська Німеччина проводила денацифікацію єврейського народу", сказав він.

Приблизно 50 держав – членів ООН у спільній заяві засудили спроби Росії виправдати воєнне вторгнення в Україну наративами про боротьбу з "неонацизмом".