"Феєрично презентовано чергову серію Чорнобаївки". ЗСУ упродовж доби завдали понад 100 ударів по позиціях окупантів у Херсонській та Миколаївській областях

Унаслідок удару ЗСУ в Херсонській області "підтверджено втрату 75 рашистів" та майже 20 одиниць техніки окупантів, зазначило командування "Південь"
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
Російські окупаційні війська й далі зміцнюються на тимчасово захоплених територіях Херсонської та Миколаївської областей, активних наступальних дій не ведуть.

Про це 16 травня у Facebook поінформувало оперативне командування "Південь" Збройних сил України (ЗСУ).

"Тим часом наші ракетно-артилерійські підрозділи у взаємодії з авіацією протягом доби нанесли понад 100 ударів по позиціях противника, – ідеться в повідомленні. – Унаслідок чого на Херсонщині феєрично презентовано чергову серію Чорнобаївки зі знищенням складу боєприпасів, підтверджено втрату 75 рашистів та майже 20 одиниць техніки, зокрема  чотири буксирувальні та дві самохідні гаубиці "Мста-С", чотири мінометні комплекси, дві одиниці броньованої та чотири автомобільної техніки, а ще дві майстерні технічного обслуговування й один БПЛА".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого російські окупанти, зокрема, тимчасово захопили частину територій Херсонської та Миколаївської областей.

Противник намагається наступати із завданням вийти на адмінкордони Херсонської області, навіть на ті, що на правому березі в районі Миколаєва, говорив 20 квітня радник глави Офісу президента України Олексій Арестович.

4 травня стало відомо, що ЗСУ повернули контроль над чотирма населеними пунктами на кордоні Миколаївської та Херсонської областей.

11 травня голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута повідомив, що ЗСУ звільнили від російських окупантів приблизно 20 населених пунктів у Херсонській області.

Росія, імовірно, має на меті довгострокову окупацію Херсонської області, вважає британська розвідка. На думку українського військового експерта Олега Жданова, можливості для контрнаступу ЗСУ в Херсонській області поки що немає.

Українська армія звільнить Херсон, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 11 травня. Так він прокоментував заяву поплічника російських окупантів, "заступника голови обласної військово-цивільної адміністрації" Кирила Стремоусова, який сказав, що колаборанти мають намір попросити президента РФ Володимира Путіна "приєднати" Херсонську область "до складу Росії".

Чорнобаївку, яка розташована за 10 км від Херсона, окупанти використовують як командний пункт та місце збору літаків. За даними українських військових, по аеродрому неодноразово завдавали ударів ЗСУ, оскільки росіяни й далі доправляють туди техніку, незважаючи на постійне її знищення.