Фельштинський: Я дуже побоююся, що Путін хоче увійти в історію як людина, яка не побоялася розпочати термоядерну атаку

Наприкінці лютого Путін наказав перевести сили стримування армії РФ, які містять ядерну зброю, в особливий режим бойового чергування
Фото: EPA
Американський історик російського походження Юрій Фельштинський припустив, що президент РФ Володимир Путін може планувати завдати ядерного удару по деяких європейських країнах. Про це він заявив в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Він зазначив, що російська пропаганда озвучувала низку заяв, які могли підготувати "ґрунт" для можливих ударів по європейських країнах із території Білорусі.

"Нам названо три країни для можливого термоядерного удару. Це Україна, Польща та Литва. І напевно, той сценарій, який бачить Путін, полягає в тому, що цей обстріл із Білорусі у бік Європи – уже не знаю, в який, – відбудеться, і ось тут європейці злякаються, і ось тут віддадуть Путіну все на світі. Я гадаю, що це сценарій, який є у нього в голові. Я щиро сподіваюся, що йому не дадуть його реалізувати... Ми зараз, звичайно, виходимо за межі звичайних роздумів про війну, бо навіть страшно собі уявити, що таке термоядерна війна в Європі. Такого ніколи не було. Але я дуже побоююся, що це те, як Путін хоче увійти в історію, – як людина, яка не побоялася почати проти "ненависного заходу" термоядерну атаку", – сказав історик.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Наприкінці лютого, незабаром після вторгнення Росії в Україну, Путін наказав перевести сили стримування армії РФ, які містять ядерну зброю, в особливий режим бойового чергування. Він пояснив своє рішення "агресивними висловлюваннями" з боку найвищих посадовців країн НАТО на адресу Росії.

США засудили рішення Путіна. У Білому домі заявили, що президент РФ "створює вигадані загрози, щоб виправдати подальшу агресію". Президент США Джо Байден назвав безвідповідальними заяви представників РФ щодо можливості застосування ядерної зброї.

Китай закликав до стриманості. Офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь заявив, що всі сторони мають зберігати спокій та уникати подальшої ескалації.

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія може застосувати ядерну зброю в чотирьох випадках, серед них – акт агресії проти РФ або її союзників, унаслідок якого під загрозою опинилося існування країни.

Спікер Путіна Дмитро Пєсков заявив, що будь-який результат війни проти України – не привід застосування ядерної зброї РФ.

Президент України Володимир Зеленський не впевнений, що російські окупанти відмовилися від ідеї застосування ядерної зброї. На його думку, мають бути превентивні санкції у зв'язку із загрозою застосування такої зброї.