"Філософія don't provoke Russia не працює". Резніков переконаний, що Україна знайде рішення замість ATACMS

Резніков: Так, ATACMS ракети дальньої дії. Я думаю, що згодом ці дискусії завершаться успішно для нас. Як вони завершилися по Patriot колись це здавалося неможливим
Фото: ЕРА

Міністр оборони України Олексій Резніков переконаний, що дискусії стосовно надання Україні ракет дальньої дії завершаться успішно для України.

Про це він заявив у інтерв'ю ICTV, яке вийшло 5 січня, коментуючи слова президента США Джо Байдена про те, що надання Україні озброєння, яке "кардинально відрізняється" від уже доправленого, може призвести до розколу в НАТО (про це Байден заявив, коли відповідав на запитання, чи можливі постачання ATACMS Україні).

"Філософія don't provoke Russia не працює. Вона не спрацювала 2008 року, коли нас і Грузію не взяли до НАТО, і потім вони [РФ] частково окупували Грузію, окупували Крим, частково окупували Донеччину, Луганщину. Тобто це не працює. Їх треба одразу бити по мордасах, одразу навідмаш. І вони це чітко розуміють. Вони так виховані", – сказав Резніков.

Глава Міноборони зазначив, що поступово відбувається зміна позиції партнерів щодо надання Україні озброєнь.

"Приймаються рішення поступово. Так, ATACMS – ракети дальньої дії. Я думаю, що згодом ці дискусії завершаться успішно для нас. Як вони завершилися по Patriot колись це здавалося неможливим. Як і ПЗРК Stinger, мені казали під час моїх візитів [надати Україні] абсолютно неможливо. Сьогодні це все можливо. Тому в моєму розумінні все неможливе – можливе у майбутньому. Ми знайдемо інше рішення дальнього ураження ворога. У тому числі з партнерами про це говоримо", додав Резніков.

За його словами, союзників непокоїть, що Україна почне завдавати ударів безпосередньо по території РФ, "щоб нібито це не переросло у їхній відкритий конфлікт".

"Мало того, давайте не забувати, що все одно ті, хто спостерігає збоку, навіть ті, хто за нас, хто нас підтримує, мріють про стіл переговорів. Тому що будь-яка війна завершиться за столом переговорів. І зрозуміло, що їм хотілося б прискорити той момент, щоб менше витрачати ресурсів. Логіка їх зрозуміла: вони залишають хоч мізерний, хоч пів відсотка шансу, що може в цьому випадку росіяни скоріше погодяться завершити цю війну, як би хотілося нашим західним партнерам. Ми теж хочемо завершити війну. Але на полі бою нашою перемогою", резюмував глава Міноборони.

Контекст:

США надають Україні реактивні системи залпового вогню HIMARS і ракети GMLRS дальністю до 80 км до них. Дальність ракет ATACMS – до 300 км.

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 і HIMARS, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де розміщувалися російські військові.

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. За його словами, Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати ворога.

CNN у вересні повідомляв, що Білий дім не готовий схвалити надання Україні ATACMS. Влада США побоювалася, що цей крок може призвести до ескалації, оскільки ці ракети можна використати для обстрілів Росії.