Резніков розповів, що РФ планувала за 12 годин після початку вторгнення захопити урядовий квартал Києва

Резніков: Я особисто бачив секретні накази командирів десантників російських спецпідрозділів, які мали за 12 годин із моменту вторгнення контролювати урядовий квартал Києва
Фото: ЕРА

Військово-політичне керівництво РФ планувало взяти під контроль урядовий квартал Києва менше ніж за добу після початку вторгнення. Про це свідчить інформація у секретних наказах окупантів, про які міністр оборони України Олексій Резніков розповів в інтерв'ю ICTV, яке вийшло 5 січня.

Резніков нагадав, що у багатьох країнах світу вважали, що Україна впаде протягом 72 годин.

"Я особисто бачив секретні накази командирів десантників російських спецпідрозділів, які мали за 12 годин із моменту навали контролювати урядовий квартал Києва. Але, як ви розумієте, якщо я його побачив, його було взято з тіла вбитого десантника нашими представниками сектору безпеки та оборони. І коли ми це показали і показали, що це не маленька радянська армія воює з великою радянською армією, де, звісно, маленька радянська армія приречена на поразку, а це сучасна, нова, оновлена українська армія, армія української нації, яка воює абсолютно не по-радянськи. [...] Уся Україна показала, що ми не здамося", – розповів він.

За словами Резнікова, у країн ЄС у пріоритеті безпека, заради якої вони можуть намагатися вести "business as usual", а в українців – свобода.

"Для нас свобода – важливіша. І ми ризикуємо, ми не здалися, не почали писати якісь там капітуляційні угоди, на що, в принципі, розраховували в тому числі наші партнери. Але коли вони зрозуміли, що інакше не буде, ми не здамося і ще й спроможні їх [окупантів] бити – вони в це повірили й захотіли стати співавторами перемоги", – додав міністр.

Контекст:

Сьогодні триває 316-та доба повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом якихось "демілітаризації" і "денацифікації" України. Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. Навесні окупантів вигнали з північних областей, восени майже повністю було звільнено Харківську область, правобережну частину півдня України.