Гайдай: Росіяни знову облажалися, Сєвєродонецьк – наш, траса Лисичанськ – Бахмут – наша

Голова Луганської ОВА заявив, що оточення українським військам в області зараз не загрожує
Фото: Сергій Гайдай / Луганська ОДА / Telegram
Сєвєродонецьк Луганської області тримається, але росіяни знищують усе на своєму шляху. Про це написав уранці 10 червня у Telegram голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, бойові дії у Сєвєродонецьку тривають, як і в населених пунктах Гірської та Попаснянської громад. Росіяни 9 червня намагалися вести штурмові дії у напрямку Ниркового, Миколаївки, на околиці Тошківки, але українські військовослужбовці відбили атаки.

Гайдай зазначив, що в Тошківці внаслідок російських обстрілів зруйновано ще дев'ять будинків, в Оріховому – 15, у Врубівці – шість, у Лисичанську та Гірському – по чотири, серйозні руйнування у селищі Синецький на околиці Сєвєродонецька.

Упродовж 9 червня з Лисичанська змогли евакуювати 16 жителів, зокрема трьох дітей, написав голова ОВА. Він уточнив, що евакуювати людей зараз реально лише з Лисичанська та Гірської громади, туди ж завозять гуманітарні вантажі. За словами Гайдая, евакуації не анонсують, бо щойно окупанти дізнаються про плани вивезти людей, про те, де розташовний гуманітарний штаб чи лікарня, яка працює, – туди одразу ж починаються "прильоти".

За інформацією голови ОВА, російські окупанти мали завдання взяти Сєвєродонецьк до 10 червня, але вони не змогли його виконати. Наступний "дедлайн" – 22 червня.

"Під щільними обстрілами вся вільна Луганщина. Тривають запеклі вуличні бої у Сєвєродонецьку. Вимотуємо ворога. Сьогодні 10 червня – росіяни вкотре облажалися, обласний центр – український. Траса Лисичанськ – Бахмут – наша", – ідеться у повідомленні.

Він уточнив, що хоча окупанти не контролюють трасу, її активно обстрілюють, і проїзд нею вкрай небезпечний.

За словами Гайдая, українським бійцям доводиться нелегко, тому що окупантів дуже багато, вони лізуть з усіх щілин. Але українські військовослужбовці тримають позиції та стверджують, за інформацією посадовця, що оточення їм зараз не загрожує.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На початку квітня Збройні сили України вигнали окупантів із північних областей, зараз бої тривають на Донбасі, у Харківській області та південній частині країни.

На початку червня найбільш активні бої йдуть у районі Сєвєродонецька – цю ділянку фронту президент України Володимир Зеленський вважає однією з найскладніших.

За словами глави держави, багато в чому саме у Сєвєродонецьку вирішується доля українського Донбасу.

Сєвєродонецьк та Лисичанськ – останні великі міста в Луганській області, які не може захопити РФ. Російське військове керівництво кидає всі доступні ресурси на їхнє захоплення, щоб оголосити "перемогу" в Луганській області, пояснював американський Інститут дослідження війни.